Foto amaterski radovi druga Tita stižu u Galerijski centar Varaždin

galerija-images/TITO FOTO Josip Broz Tito foto amater

Objavljeno: 29.08.2014. 12:30

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: GCV

U petak, 5.rujna s početkom u 19 sati u Galerijskom centru Varaždin na Trgu Miljenka Stančića otvara se izložba fotografija: „TITO-FOTO, Josip Broz Tito-foto-amater“...

Riječ je o izuzetno zanimljivoj izložbi koja je ostvarena u suradnji sa Foto galerijom Lang iz Samobora, te Muzejom istorije Jugoslavije iz Beograda, a prikazuje odabir od 70-tak fotografija čiji je autor Josip Broz Tito.

Izložba je organizirana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, a moći će se razgledati do 28.rujna.

Na Titovo fotografsko umijeće u katalogu spomenute izložbe osvrnuo se Želimir Koščević:

To što bi se sve njegove fotografije mogle sagledati u kategoriji „brzog okidanja“ (snapshot) dakle u kategoriji bez neke unaprijed smišljene umjetničke namjere ili medijskog žurnalizma ne umanjuje njihovu vrijednost. Štoviše, one pripadaju dubokom i širokom stratumu opće vizualne kulture koji seže duboko u prošlost, sve do Kodakovog izuma male kamere krajem 19. st., a širinom zahvaćaju sve slojeve društva.

Josip Broz stoga nije izuzetak i upravo u tom kontekstu moguća je daljnja intepretacija njegovih fotografija. Ipak, iznenađuje kako i ovaj skroman izbor od kojih sedamdesetak fotografija, pokazuje kako niti taj ljubitelj fotografije namijenjene isključivo za osobnu uporabu nije bio imun na duh vremena kojim je tada dominirala „subjektivna“ fotografija. Unutar te tipologije, upravo su amateri u najširem smislu stvarali taj „duh vremena“, i nitko ili gotovo nitko, nije mogao a da ga ne osjeti i uslika na svoj način.

U času nastanka ovih fotografija one su dakako bile posve privatne, ali sada, danas, nema nikakva razloga da ih se ponovo vidi i čita. Daleko od toga da bi diskurs o amaterima, dakle i fotografijama Josipa Broza, mogao voditi u pravcu njihova poistovjećivanja i integriranja u visoku poetiku medija; ispravno ih se može sagledati jedino u okvirima amaterskog fenomena općenito i kategorijalnog sustava koji amaterizam određuje. Sagledane upravo u tom kontekstu njegove fotografije postaju zanimljive iz dva osnovna razloga. Prije svega riječ o državniku, osobi istaknute javne funkcije i svega ostalog što proizlazi iz društvenog i poličkog okruženja, koji sebe nikada nije mogao vidjeti kao amatera. Iz te pozicije, medij fotografije kakvog ga danas vidimo, bio je doista marginalan u odnosu na njegovu javnu funkciju. Dakle nešto što je u osnovi svatko mogao biti, ili svako je to i bio.

Međutim upravo ta marginalna pozicija u odnosu na medij postaje zanimljiva po nedvosmislenom svojstvu punctuma, koji - kako bi ga opisao R. Barthes - poput munje baca drugo svijetlo na fotografije Josipa Broza. Te slike, isključivo privatne naravi, nastajale su spontano i izvan pravila o kompoziciji, planovima, kadriranju i tako dalje, ali upravo zbog toga pokazuju neposrednost koju medij imanentno sadrži u sebi. Njihovo svojstvo kao vizualni trag jednog osobnog viđenja jedna je strana medalje odabranih fotografija Josipa Broza.

Druga pak strana postaje zanimljiva jer, htio ne htio amater osjeća duh vremena i s takvim (amaterskim) iskustvom bilježi fragmente iz osobnog života ma kakav bio i ma kakvom osobno bio sudionik.
{gallery}TITO FOTO Josip Broz Tito foto amater{/gallery}

Komentari