FOTO: Bogatstvo folklora na međunarodnoj smotri u Sračincu

Objavljeno: 28.09.2014. 12:16

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Tomislav Novak

Izvor: galerija-images/Dani Miholja - Smotra folklora

Na Danima Miholja, manifestaciji kojom mještani općine Sračinec slave Dan općine i župe, u subotu je održana i tradicionalna smotra folklora.

Nakon defilea, folklorne su skupine u dvosatnom programu pod šatorom u Sračincu okupljenima prikazale bogatstvo narodnih običaja, plesova i pjesama.

- Organizacija smotre je zahtjevan posao, ali to već godinama radimo. Ovo je naime već 10. Međunarodna smotra folklora, a bez obzira na iskustvo, iznenađenja uvijek ima. Trebali su nam doći gosti iz Bosne, no zbog vremenskih neprilika, klizišta i poplava otkazali su nam. Otkazali su nam i Mađari, ali svejedno smo održali međunarodni karakter. Imamo Slovence, Folklornu skupinu Metla iz Miklavža pri Ormožu, imamo domaći KUD Mak iz Trnovca, naravno uz nas domaćine, folklorni sastav KUD-a Zavičaj iz Sračinca, KUD Benedikt iz Svibovca Podravskog, još je tu i Ljuba voda iz Ljubešćice i naravno, naši prijatelji iz Slavonije, KUD Slavonija iz Jakšića - rekao je Darko Auker, predsjednik KUD-a Zavičaj iz Sračinca.

KUD Zavičaj Sračinec postoji već 15 godina te okuplja pedesetak članova u različitim sekcijama.

- Sekcije uskoro planiramo i proširiti s muškom vokalnom skupinom i ženskom folklornom vokalnom skupinom, tako da ćemo moći prikazati i neke nove programe na našem tradicionalnom božićno-novogodišnjem koncertu koji se svake godine održava na Štefanje u Domu kulture u Sračincu - rekao je Auker.

- Proputovali smo cijelu Hrvatsku, bili smo u Makedoniji, Mađarskoj, Sloveniji, Austriji, Češkoj, Ukrajini i drugim zemljama. Nastupa je bilo jako puno. Naša prva tamburaška sekcija prije pet godina osvojila je prvu nagradu na županijskoj smotri tamburaških sastava i orkestara tako da smo isto na njih ponosni, a upravo ovih dana su snimili i demo snimku nove srakarske dobrodošlice, a premijera, odnosno praizvedba te pjesme će biti upravo na našem božićno-novogodišnjem koncertu - istaknuo je predsjednik KUD-a.

Osim smotre folklora, posjetitelji su uživali i u brojnim drugim sadržajima, a današnji program, između ostalog, donosi i Plac na gmajni te kuhanje Srakarskog gulaša.

{gallery}Dani Miholja - Smotra folklora{/gallery}

Komentari