'snježna kraljica'

Foto - Bosilj uputio čestitku Davoru Bobiću povodom sinoćnje praizvedbe

Objavljeno: 17.02.2024. 09:41

Zadnja izmjena: 17.02.2024. 10:28

Foto: Facebook/Kristijan Cimer

U HNK Osijek jučer je izvedena praizvedba baleta 'Snježna kraljica', čiji autor je varaždinski skladatelj Davor Bobić. Na praizvedbi bio je i gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, a putem društvenih mreža Bobiću je uputio čestitke. 

Bosilj kaže kako je riječ o baletu koji će biti dio povijesti te da je u rangu s poznatim 'Orašarom'.

- Ljudi znaju da sam škrt na pohvalama, ali sad sam siguran da sam prisustvovao povijesnoj praizvedbi djela koje će se izvoditi ne samo u Hrvatskoj već i diljem svijeta dok bude čovječanstva. Hrvatska je dobila balet koji će u narednim godinama konkurirati sveprisutnom Orašaru - napisao je Bosilj dodavši kako je i intendant osječkog HNK-a Vladimir Ham rekao kako je riječ o 'maestralnom djelu'.

Podsjećamo, riječ je o svima poznatoj Andersenovoj bajci o kraljici ledena srca, djevojčici Gerdi i njezinu prijatelju Kaju, o ogromnoj snazi prijateljstva i ljubavi jačoj od sulica svih ledenih zrcala. Poznati varaždinski skladatelj Davor Bobić ovu bajku uglazbio je u balet u sedam slika.

- Odličan je tajming na svjetskoj razini za novi koncept jednog Andersenovog djela i ta je činjenica izuzetno bitna. Mislim da baletna umjetnost ima posebnu magiju, koja će privući mnogo publike - rekao je Bobić nekoliko dana prije praizvedbe u intervjuu za HNK Osijek. 

Komentari