posljednji vanjski koncerti

Foto - Deseti dan Varaždinskih baroknih večeri: koncerti u Varaždinu, Prelogu i Nedelišću

Objavljeno: 03.10.2022. 08:56

Zadnja izmjena: 03.10.2022. 08:57

Koncertom pod nazivom "Varaždinski skladateljski krug s kraja XVIII stoljeća"  u varaždinskoj Katedrali zaokružen je drugi festivalski vikend 52. Varaždinskih baroknih večeri. 

Tomislav Fačini ravnao je izvedbom djela Vanhala i Ebnera, skladatelja baroknog razdoblja vezanih uz Varaždin. Središnji dio koncerta bila je izvedba Mise Solemnis u D duru za četiri glasa, zbor i orkestar koju su izveli članovi Zbora Hrvatske radiotelevizije, Varaždinski komorni orkestar, te solisti Valentina Fijačko, Nina Tarandek, Mislav Lucić, Jurica Jurasić Kapun, te Plamena Nikitassova na baroknoj violini.

Nakon 19 godina na Varaždinske se barokne večeri vratila sopranistica Valentina Fijačko Kobić, prvakinja Opere HNK u Zagrebu. Tenoru Mislavu Luciću sinoćnji je koncert bio prvi na VBV-u na kojem je nastupio kao solist. Pred njime, kao i mladim glazbenicima okupljenim u ChiaroScuro ansambl koji je nastupio posljednje festivalske nedjelje u crkvi Svetog Florijana u Varaždinu još će zasigurno biti brojnih koncerata u budućnosti baroknog festivala. Varaždinske barokne večeri gostovale su sinoć i u Prelogu gdje su nastupili glazbenici ansambla Camerata Kilkenny, te u Nedelišću u kojem su baroknu glazbu izvodili Tamara Ivaniš, Igor Paro i Augustin Mršić.

Bili su to posljednji vanjski koncerti ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri koje se nastavljaju danas u 20 sati koncertom Zagrebačkih solista i sopranistice Klasje Modrušan u Franjevačkoj crkvi u Varaždinu. Veliki finale ovogodišnjeg festivala biti će sutra u 20 sati u varaždinskom HNK-u kada će biti izvedena festivalska operna produkcija „Sultani u operi“. Ulaznice za operu u originalnim kostimima iz Turske i u kojoj će se predstaviti znalci varaždinske barokne publike glazbenici Pera Ensembla, Festivalski ansambl i solisti Ivana Lazar, Nina Tarandek, Franko Klisović i Emanuel Tomljenović pod umjetničkim vodstvom Mehmeta Yesilcaya mogu se nabaviti u Koncertnom uredu Varaždin.

Komentari