raznolik program

Foto - Evo kako je bilo sinoć na Varaždinskim baroknim večerima

Objavljeno: 01.10.2022. 09:31

Zadnja izmjena: 01.10.2022. 09:31

Promocijom CD-a Laura i Pavo, dvoje vrsnih hrvatskih glazbenika, violinistice Laure Vadjon i čembalista Pavla Mašića, promocijom novog čembala  i njihovim zajedničkim koncertom u varaždinskoj palači Sermage započeo je osmi dan 52. Varaždinskih baroknih večeri.

Varaždinske barokne večeri gostovale su sinoć u Općini Gornji Kneginec gdje su u tamošnjoj crkvi nastupili Tamara Ivaniš, Igor Paro i Augistin Mršić. U Varaždinu je festivalska večer protekla uz irske glazbenike, ali i zanimljivu izložbu postavljenu u predvorju Koncertne dvorane u  varaždinskom HNK-u. "Povijest Irske u 100 riječi" predstavlja u malom riječi koje potječu iz Gaelske Irske, a "proizvod" su bogate i raznolike tekstualne kulture koja je pisana od šestog stoljeća. Pružaju uvid u svakodnevni život Iraca, što su jeli, pili, kako su se odijevali, što su voljeli, ali i kako su lagali.

- Irska je vrlo slična Hrvatskoj. Imali su tešku povijest, ali imaju prekrasnu kulturu, prekrasnu povijest koju kroz ovih 13 plakata možemo vidjeti  i upoznati. Mislim da je ovo nastavak krasne suradnje između Irskog veleposlanstva i Grada Varaždina, koja je kulminirala na Varaždinskim baroknim večerima, ali nakon toga će se nastaviti, jer zaista imamo prave prijatelje u Irskom veleposlanstvu - rekao je na otvorenju izložbe varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

Koncert povodom 25 godina diplomatskih odnosa Izraela i Republike Hrvatske večeras će održati glazbenici Barrocade Israeli Baroque Collectiva i poznati svjetski glazbenik kontratenor Janiv'd Or. Vraćaju se i programi u Irish corner na Kapucinskom trgu u kojeg u 17 sati stiže irska chefica Kathy Evans, a nakon prošlotjedne odgode prvog dana listopada zajednički će koncert održati gudački kvintet i punk rock grupa Crna Kronika pod nazivom "Baroque 'n' Roll & Crna Kronika", dok irske ritmove donosi i skupina Tri Fir oko 21.30.

Komentari