na velikoj sceni

Foto - Evo tko je sve bio na premijeri fantastične Puccinijeve opere u varaždinskom kazalištu

Objavljeno: 17.03.2024. 08:28

Zadnja izmjena: 17.03.2024. 08:31

Foto: Boris Matijašec

Opera 'Madama Butterfly' Giacoma Puccinija jučer je premijerno izvedena na Velikoj sceni varaždinskog Hrvatskog narodnog kazališta pod ravnanjem dirigenta Ivana Huta i u koprodukciji s dubrovačkim Kazalištem Marina Držića.

Redatelj i dramaturg je Marin Blažević, za scenografiju se pobirnuo Alan Vukelić, a za kostime Sandra Dekanić. Ansambl za jednu od najpoznatijih Puccinijevih opera čine Anamarija Knego kao Cic-Cio-San i Madama Butterfly, Bože Jurić Pešić kao Benjamin Franklin Pinkerton, Jurica Jurasić Kapun kao Sharpless, Dora Jana Klarić kao Suzuki te Mislav Lucić kao Goro.

- Madama Butterfly je operna drama o ženi kojoj oduzimaju dijete. Madama Butterfly je operna drama o ženi koja si oduzima život nakon što joj oduzmu dijete. Kako uopće pristati takvu opernu dramu udaljiti od naše današnjice, odmaknuti u prošlost i otputiti na Daleki istok? Naša predstava Madame Butterfly naglašava uznemirujuću, upravo opasnu blizinu tragedije naslovnog ženskog lika. Naša Cio-Cio-San je suvremena žena. U Hrvatskoj, u Japanu, u Varaždinu, Dubrovniku, Tokiju, Nagasakiju, svugdje. Danas, oduvijek. Zar zauvijek? - istaknuo je uoči premijere redatelj Marin Blažević. 

Komentari