'dobar tek!'

Foto - Gradski muzej Varaždin po drugi put dobio nagradu za najbolju izložbu u Hrvatskoj!

Objavljeno: 13.12.2023. 08:35

Zadnja izmjena: 13.12.2023. 08:35

U utorak 12. prosinca u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti dodijeljene su Godišnje nagrade Hrvatskog muzejskog društva, a prema odluci Ocjenjivačkog suda najbolja izložba u Hrvatskoj bila je izložba Dobar tek!/Kultura hrane u varaždinskom kraju u Gradskom muzeju Varaždin.

Naime, to je drugi puta da je Gradski muzej Varaždin nagrađen ovom prestižnom nagradom. Za izložbu "Narod u nevolji - Veliki rat na varaždinskom području" u povodu obilježavanja 100. obljetnice izbijanja I. svjetskog rata, Hrvatsko muzejsko društvo također je 2015. godine dodijelilo godišnju Nagradu za najbolju realiziranu izložbu. 

Inače, izložba "Dobar tek!/Kultura hrane u varaždinskom kraju", otvorena je uz Dan grada Varaždina u palači Herzer prošle godine. Na izložbi je bilo predstavljeno više od 800 muzejskih predmeta iz fundusa GMV-a, koji kroz multidisciplinarni pristup govore o prehrambenim navikama i običajima, proizvodnji, trgovanju, pripremi, pohrani, posluživanju i konzumaciji hrane na varaždinskom prostoru kroz prošlost i sadašnjost.

Drugi dio izložbe "Mona Spiza" s temom o ulozi hrane s konzervatorsko-restauratorskog aspekta otvoren je u siječnju ove godine.Ova izložba, iako prostorno odvojena od izložbe "Dobar tek!", temtski ju nadopunjava i proširuje temu hrane na područje umjetnosti. Kroz pet međusobno isprepletenih tematskih dijelova Mona Spiza objašnjava kronologiju nastanka i uporabe pigmenata i bojila u likovnoj umjetnosti, a ulogu hrane prezentira s konzervatorsko-restaura-torskog aspekta.

- Budući da Hrvatsko muzejsko društvo dodjeljuje nagrade za prošlu godinu, izložbu "Dobar tek!" više nije moguće razgledati, no 7. prosinca otvorili smo novu izožbu naziva "Bistra kaplja vrednija od zlata" posvećenu višestoljetnoj vinskoj kulturi i vinogradarskoj tradiciji na varaždinskom području, koja se također održava uz Dan grada Varaždina. Stoga, ako niste stigli razgledati nagrađenu izložbu "Dobar tek!", pozivamo Vas da razgledate ovu bogatu i zanimljivu izložbu o vinu koja je postavljena sve do 15. rujna 2024. godine - pozivaju iz Gradskog muzeja Varaždin.

Komentari