umjetnička oaza

Foto - I ove srijede pun autobus djece na predavanju u RezervArtu na Dravi

"Svakom smjeru nastojimo prilagoditi program tako da se bravari, mehaničari, električari, varioci i slični smjerovi zajedno s Nikolom Vudragom okušaju se u rezanju i obradi metala, Paula Banić vodi slastičare, pekari i mesare koji modeliraju glinu, a stolari prolaze razne tehnike obrade drva u radioni kod Lovre Vujnovca", doznajemo u Rezervartu...
Objavljeno: 04.05.2022. 20:30

Zadnja izmjena: 04.05.2022. 21:30

Foto: Luka Šalamun

Već drugu srijedu zaredom Rezervart na Dravi posjećuju srednjoškolci iz obrtničke škole Koprivnica. Bravari, kuhari, slastičari, stolari, elektro-mehaničari dolaze u posjet RezervArt-u na edukativno – kreativni program.

Dan započinje, kako doznajemo od organizatora, s predavanjem Nikole Vudraga o umjetnosti i kreativnosti te kako živjeti od nje, a potom u grupama kreću u razgledavanje ateljea  i radionica u kojima upoznaju različite kreativce i njihov rad.

- Svakom smjeru nastojimo prilagoditi program tako da se bravari, mehaničari, električari, varioci i slični smjerovi zajedno s Nikolom Vudragom okušaju se u rezanju i obradi metala, Paula Banić vodi slastičare, pekari i mesare koji modeliraju glinu, a stolari prolaze razne tehnike obrade drva u radioni kod Lovre Vujnovca, doznajemo u Rezervartu.

Uvid u kreativne procese

"Ako primjerice taj dan radim sa djecom koja jednog dana žele raditi brave, ili ograde, nastojim im dati do znanja da rade plemeniti posao jer će se mnoge obitelji osjećati sigurno u svom domu zbog njihova rada" Nikola Vudrag

- Nastojim djeci koja nas posjete objasniti da ako vole ono što rade i posvete se svom pozivu, jednog dana bi mogli postići velike rezultate. Da se ne fokusiraju na negativna mišljenja onih koji ne vide njihov san, već da svaki dan nastoje biti bolji od jučerašnjeg samo za sebe, i jednog će dana nadmašiti i vlastita očekivanja. Ako primjerice taj dan radim sa djecom koja jednog dana žele raditi brave, ili ograde, nastojim im dati do znanja da rade plemeniti posao jer će se mnoge obitelji osjećati sigurno u svom domu zbog njihova rada. Uz taj program, imaju i uvid u umjetničke kreativne procese, kako osmisliti kip, kako odabrati materijal, kako ga prezentirati i kada… Sve u svemu, s njima je uvijek veselo - kaže Nikola Vudrag.

Izravno iskustvo

"Izuzetno nam je drago da djeca iz obrtničkih škola koja nažalost u svom nastavnom programu nemaju povjest umjetnosti na ovaj način imaju direktno iskustvo kako umjetnost nastaje." Paula Banić

- Izuzetno nam je drago da djeca iz obrtničkih škola koja nažalost u svom nastavnom programu nemaju povjest umjetnosti na ovaj način imaju direktno iskustvo kako umjetnost nastaje i što sve može obuhvaćati, te da je kreativnost primjenjiva u svakom segmentu rada i života. Zahvalni smo na inicijativi pedagoga obrtničke škole iz Koprivnice Tomislavu Terstenjaku koji je pokrenuo rad s učenicama koji nam je uvijek zabavn, zanimljiv i ispunjen pozitivnom energijom - dodaje Paula Banić.

Što sve imaju prilike vidjeti

Nekoliko grupa kreće u razgledavanje radiona, galerije, parka skulptura, pa tako posjećuju Lovru Vujnovca gdje mogu vidjeti kakvi se sve predmeti izrađuju od drva i kako nastaje gitara izrađena od drva, dok kod Tajane Berge imaju kratki presjek od neobrađene gline do gotovog keramičkog proizvoda. Kod Nikole Vudraga razgledavaju radionu za glinu i metal. Nakon razgledavanja i upoznavanja sa raznim tehnikama i materijalima, respoređeni prema zanimanjima kojima se u školi bave kreću na radionice.

Komentari