'konturna kravata'

Foto - Izdana prva hrvatska numizmatička eurokovanica, dizajnirao ju Nikola Vudrag

Objavljeno: 18.04.2023. 13:31

Zadnja izmjena: 18.04.2023. 13:41

Hrvatska narodna banka u suradnji s Hrvatskom kovnicom novca izdala je prvu hrvatsku numizmatičku eurokovanicu "Konturna kravata" koju je dizajnirao varaždinski umjetnik Nikola Vudrag.

Za simbol koji će ju krasiti odabrana je kravata kojom odajemo počast značajnom dijelu naše baštine. Izdanje "Konturna kravata" sastoji se od dvije kovanice različitih oblika, izrađenih od različitih plemenitih metala, zlata i srebra. Zlatna numizmatička kovanica prati konture kravate i umetnuta je u srebrnu numizmatičku kovanicu čiji otvor skladno prati zadani oblik, kako bi u kombinaciji činile cjelovit otkov. Zlatnik je nominalne vrijednosti 100 eura i mase jedne unce zlata, dok je srebrnjak nominalne vrijednosti 6 eura i mase dvije unce srebra.

Varaždinski likovni umjetnik i kipar Nikola Vudrag pretočio je na izdanje "Konturna kravata" dio kulture, ne samo Hrvatske, već i svjetske. Na naličju kovanice prikazani su hrvatski vojnici koji su se pod francuskom zastavom borili u Tridesetogodišnjem ratu u 17. stoljeću. Oko vrata su nosili rubac, danas poznatiji kao kravata koji je odmah izazvao pozornost Francuza, a o njegovoj prihvaćenosti dovoljno govori podatak da je kravatu počeo nositi čak i francuski kralj Luj XIV. Nakon njega, brzo su ju prigrlili i svi Francuzi i nosili ju "à la croate", odnosno na hrvatski način, a upravo taj natpis krasi i numizmatičku kovanicu "Konturna kravata", kao svojevrsni hommage ovom ikoničnom modnom i kulturnom predmetu.

Tema kravate proteže se i ambalažom u kojoj je prigodno pohranjena zlatna i srebrna numizmatička kovanica "Konturna kravata". Ambalažu s motivom kravate potpisuje Design Bureau Izvorka Jurić, koji se poigrao ovom snažnom simbolikom i dao joj suvremeno tumačenje.
Kutije su ručno rađene te se u tome skriva njihova posebnost; svaki primjerak nesavršen je na svoj način.

Komentari