Grand Charity Auction

Foto - Kipar Nikola Vudrag autor nagrada za najprestižniji humanitarni događaj u Europi

Objavljeno: 13.06.2024. 08:10

Zadnja izmjena: 13.06.2024. 08:10

Treće izdanje poljske Grand Charity Auction TOP CHARITY 2024. održane u Varšavi, ostvarilo je povijesni rezultat. U samo 90 minuta prikupljeno je više od 10 milijuna eura. U Hrvatskoj, događaj je postao poznat prošle godine kada je skulptura kipara Nikole Vudraga “Iron Maiden” prodana za iznos od 712 tisuća eura, a varaždinski kipar i ove godine je sudjelovao.

Grand Charity Auction pokrenuli su Omenaa Mensah i Rafał Brzoska - par poznat po svojim filantropskim nastojanjima. Aukcija se održala u palači kralja Jana III. Sobieskog u Wilanowu gdje se okupilo odabranih 450 gostiju. Na aukciji je licitirano 15 umjetnina i 10 djela iz edicije Great Emotions. Uz dodatne donacije gostiju, konačni rezultat aukcije je 10,6 milijuna eura. Organizatori Grand Charity Auction, Zaklada Omenaa, Zaklada OmenaArt i Zaklada Rafał Brzoska odlučili su povjeriti zadatak kreiranja vrijednih nagrada TOP CHARITY 2024 hrvatskom umjetniku Nikoli Vudragu.

- Svaka je skulptura izrađena kao maska i odaje počast samoizražavanju, autentičnosti i složenosti ljudske prirode. Kroz graciozne linije i klasičnu estetiku, ova skulpture služe kao podsjetnik na složenu međuigru između osobnih i kolektivnih identiteta unutar šireg kulturnog konteksta - kazao je Vudrag koji je uz izradu nagrada bio pozvan i da izloži skulpture 'Adamas' na ulazu u Dvorac kralja Jana.

Komentari