do 18. svibnja

Foto - Lupino otvorio humanitarnu izložbu za djecu iz Ukrajine u Osijeku

Objavljeno: 06.04.2022. 13:21

Zadnja izmjena: 06.04.2022. 14:02

Foto: Foto: Bobek

U Muzeju Slavonije jučer je otvorena izložba Stephana Lupina "Umjetnost u vrtlogu strasti, nemira i napetosti" autorice Mirne Rudan Lisak, uz koju je organizirana humanitarna akcija prikupljanja novčanih sredstava za nabavu opreme za potrebe integracije raseljene djece iz Ukrajine.

Izložba je dogovorena ranije, no "u hodu" je poprimila humanitarni karakter - sav prihod od nje namijenjen je zbrinjavanju i integraciji djece Ukrajinaca na području grada Osijeka u suradnji s Crvenim križem. Zahvaljujući donacijama GDCK Osijek nabavit će opremu za vrtić i nastavu u osnovnoj školi za raseljenu djecu iz Ukrajine smještenu na području grada Osijeka i okolice. Izložba u Osijeku će biti postavljena do 18. svibnja.

- To je presjek mojih zadnjih 12 godina rada, a fotografije su neke i starije, "vintage". Posjetitelji mogu vidjeti lupinizam na djelu. Zlo je uvijek bilo prisutno u povijesti, zadnjih deset godina radim većinom apokalipsu i kataklizmu, a ovo je sad vrhunac. Kada smo ovu izložbu predstavili u Vukovaru nije još bilo rata u Ukrajini i nije se ni moglo zamisliti da će ova izložba biti namijenjena djeci u Ukrajini - rekao je Lupino o izložbi.

Kako stoji u opisu izložbe na kojoj je sudjelovao varaždinski glazbenik Zack Dust, budući da je kao umjetnik duboko uronjen u stvarnost, Lupino nizom svojih tematski povezanih ciklusa Peti element, Drugi svijet, Apokaliptični svijet i Kataklizma navješćuje svijet koji tek dolazi, u kojemu unatoč sumornoj stvarnosti on vidi ljepotu čak i kad likovnim jezikom progovara o apokalipsi na tragu distopijskog nadrealizma, u čijem se prostoru odigrava bespoštedna borba između dobra i zla.

Komentari