pogledajte

Foto - Uoči radnog proljeća Lupino uzeo predah na Filipinima: 'Siromašni su, ali sretni'

Objavljeno: 20.03.2024. 18:49

Zadnja izmjena: 20.03.2024. 19:47

Foto: Stephan Lupino

Posljednjih je dana varaždinski umjetnik Stephan Lupino zajedno sa svojim 27-godišnjim sinom Martinom uživao na Filipinima, točnije na Borcayu.

Kako prenosi Index, put do tamo je, otkriva umjetnik, trajao 25 sati, što je za njega bilo poprilično iscrpljujuće, no s putovanja se vratio pun dojmova. Dirnuli su ga, ističe, uvjeti u kojima žive Filipinci jer, kada se makne od popularnih ljetovališta, slika je ipak nešto drugačija. Lupino opisuje kako ljudi spavaju na zemlji, a u svojim nastambama nemaju ni vrata.

- Ja na to ne mogu ostati imun, pogotovo na djecu, svako malo sam stajao i davao im nešto novca ili hrane. Otac jedne djevojčice kojoj sam dao malo novca me pozvao da sjednem s njim, počastio me viskijem. Mnogo njih, nažalost, taj novac koji dobiju iskoriste na alkohol - rekao je Lupino za Index i dodao kako ga je posebno dirnuo susret u javnom prijevozu kada je sjeo kraj majke i djevojčice koja je morala u bolnicu, a prizor je i zabilježio mobitelom. 

- Kako većina domaćih, pa i onih najsiromašnijih, donekle govori engleski, majka djevojčice mi je rekla da nju vodi u bolnicu... Ponudio sam da pomognem i zabilježio sam taj susret mobitelom. Sin mi je tu kroz šalu prigovorio: 'Tata, ti uvijek s tim filantropizmom, i u javnom prijevozu!', ali što ću... - dodaje.

Ipak, kod Filipinaca mu se svidjelo to što su uvijek sretni i nasmijani, a osvojio ga je i ekološki pristup u nekim dijelovima Filipina - na Borcayu je većina tuk-tukova na električni pogon. Također, svidjela mu se i hrana te ističe kako njihovom tradicionalnom kuhinjom prevladavaju jela sa svinjetinom i rižom.

Komentari