FOTO Nostalgija utorkom: Prije 15 godina Varaždin prvi put ugostio povijesne postrojbe

galerija-images/povijesne postrojbe nostalgija

Objavljeno: 18.08.2015. 18:53

Zadnja izmjena: 26.02.2016. 13:46

Foto: Siniša Sović

Varaždinci se mogu pohvaliti privilegijom da na gradskim ulicama i trgovima već petnaestak godina susreću pripadnike različitih povijesnih postrojbi. Je li tu riječ o izmišljanju tradicije i je li njihova svrha primarno zabavna i turistička, pokušali smo doznati od Damira Peršija, zapovjednika varaždinskih Purgara...  

Povijesne postrojbe u Republici Hrvatskoj imaju tradiciju dužu od tisuću godina. Hrvatski bojovnici pronijeli su dobar glas diljem Europe, boreći se na različitim stranama, na različitim bojištima. Samim time Hrvati su stekli glas vrhunskih ratnika, podsjeća natporučnik Damir Perši, zapovjednik Varaždinske građanske garde (VGG).

- Napoleon je svojevremeno rekao: “Dajte mi 100.000 Hrvata i pokorit ću svijet“! No, danas povijesne postrojbe njeguju svoje tradicije, ali u daleko manje „ratničkim“ situacijama, te funkcioniraju i kao protokolarne postrojbe. U tom segmentu Varaždinska građanska garda ima najdužu tradiciju, jer smo bili prvi od ponovno formiranih postrojbi koji smo se pojavljivali na svim važnijim događanjima u gradu – ističe Perši.



Krajem 90-tih godina prošlog stoljeća, sazrjela je ideja da se na proslavu 250. godišnjice VGG (2000. godine) pozovu povijesne postrojbe u Varaždin. Organizaciju proslave odradio je pokojni Tomislav Lipljin, uz svekoliku pomoć naših turističkih djelatnika i Poglavarstva Grada Varaždina.

- Varaždinska građanska garda je inicirala tradiciju čuvanja Božjeg groba na Veliku subotu, sudjelovanja u Tijelovskoj procesiji, kao i držanje straže ispred Gradske vijećnice na Korzu. S vremenom su i druge postrojbe započele provoditi takve aktivnosti, po uzoru na Purgare – kaže Perši te dodaje kako povijesne postrojbe zapravo prikazuju živopisnu povijest Lijepe naše i kao takve su nezaobilazni dio jedne suvremene priče.



Naime, svaka postrojba specifična je na svoj način. Primjerice, Varaždinska građanska garda jedna je od rijetkih, ako ne i jedina, koja je kroz povijest imala vojno-policijsku ulogu u gradu. Jedan sačuvani napis Luje Pihlera govori o tome što je Garda značila Varaždinu i što je ovaj grad značio Gardi.

- Posebnost Garde u njenoj povijesti je bila ta, da svatko tko je želio biti obrtnik, morao je biti pripadnik Garde i obrnuto. To je dovelo do toga da je Garda bila zapravo „grad“ unutar grada! U sastavu Garde postojala su sva zanimanja koja je Garda trebala, bilo je tu postolara, šnajdera, oružara i drugih zanimanja. Na žalost, 1946. godine Garda je ukinuta kao prijetnja tadašnjem sistemu i postrojbi je oduzeto više od 90 posto opreme. Ne želim niti pomisliti gdje bi nam danas bio kraj da je ona i u tom komunističkom  razdoblju opstala u svim svojim segmentima – ističe zapovjednik VGG-e.

Aktivnostima koje postrojba ima proteklih 25 godina od ponovnog formiranja, doprinijela je izuzetno kvalitetnoj promociji grada i županije. Pripadnici postrojbe prošli su gotovo cijelu Europu i svugdje su promovirali naš grad i našu tradiciju.

Podsjećamo, Varaždinska građanska garda za svoj trud i aktivnosti dobila je četiri velika priznanja.

- Dobitnici smo Plakete grada Varaždina, postali smo kao prva postrojba iz RH članica Europskog saveza vojnih povijesnih postrojbi, prva članica iz RH Vojne kancelarije u Beču i dvojica naših pripadnika su pripadnici Viteškog reda Sv. Sebastijana. Ta priznanja samo dokazuju koliko je Garda napravila za svoj grad i kao želimo da on postane prepoznatljiv na karti Europe. Poseban je osjećaj kada dođete u grad udaljen preko 1000 kilometara od svog doma (Genova, op.a.) i kada vas domaćin na centralnoj svečanosti pozdravi riječima: “Dobro došli prijatelji iz Hrvatske, iz Varaždina“... – ustvrdio je ovaj iskusan gardist.



Inače, pripadnikom spomenute postrojbe može postati muška osoba, kršćanske vjeroispovijesti, Varaždinac koji se nije ogriješio o zakone RH. Slično je i u drugim povijesnim postrojbama.

- Uz VGG posebno bih istaknuo Keglevićevu stražu, Dubrovačke trombunjere, kao postrojbe koje njeguju stoljetnu tradicije svog kraja. Nažalost, i u žitu ima kukolja. Neke osobe smatraju da je Garda trošak, da samo troše teško stečene novce, da se ponašamo rasipnički. No, takve osobe ne vide koliko je Garda pridonijela dobrobiti ovoga Grada. Nekima, na žalost, sve to izgleda kao skupa dječja igra. Do nas dopiru komentari o „bedakima kaj trošiju gradske peneze za svoje bedastoće“. Pozivamo sve takve zabrinute ljude neka stanu pred nas i neka dokažu koliko su svojeg slobodnog vremena potrošili i koje su korisne stvari napravili za ovaj grad. Kad mi to pokažu, onda ću imati razumijevanja za njihove kritike – rezolutan je Perši.

Varaždinska građanska garda svake godine sudjeluje na raznim događanjima u RH i izvan nje.

- Jednom godišnje ugošćujemo naše prijatelje u Varaždinu u sklopu Špancirfesta. Tom prilikom svi mogu vidjeti povijest RH na jednom mjestu. Kao da imate žive slike povijesti pred svojim očima – ističe.

Prilikom gostovanja, susreću se s raznim ljudima i njihovim kulturama.

- Jedno od gostovanja koje će mi ostati u sjećanju je bilo u Ystadu (Švedska). Toliko raznih rasa, kultura, narodnosti na jednom mjestu. I nema mržnje, nema prijekih pogleda, sve što se radi je usmjereno zajedništvu i napretku društva za bolje sutra - zaključio je Perši.

Na susrete povijesnih postrojbi u našem gradu podsjetite se kroz bogatu fotogaleriju Siniše Sovića:

Komentari