dugogodišnje stvaralaštvo

FOTO: Od danas je u Kuli stražara otvorena izložba Nenada Opačića 'Kiborzi 2016' - odnos čovjeka i stroja

Objavljeno: 04.11.2016. 20:30

Zadnja izmjena: 04.11.2016. 20:35

Foto: Petra Mlinarić

Prostor galerije Kule stražara u Starom gradu u Varaždinu danas je bio premali za sve posjetitelje otvorenja izložbe 'Kiborzi 2016', autora Nenada Opačića koja predstavlja kompleksan odnos čovjeka i stroja.

Odnos čovjeka i stroja, te sami kiborzi tema su autorovih djela već nekoliko desetljeća, naime, prvi kiborg je nastao prije pedesetak godina kada je Nenad Opačić inspiraciju pronašao u lokomotivi.

- Krenulo je od lokomotiva 70-tih i danas pokušavam tu sintezu i tu muku i razmišljanje o svemu, o našem putu, kretanju kroz život, da osmislimo i ostavimo traga iza sebe, a ne da prođemo samo tako bez ikakvog utjecaja o tome što jesmo i kuda idemo. - rekao je autor.

Neovisno o raznovrsnim temama koje se protežu kroz autorova djela, kiborzi od samog početka, pa sve do danas ostaju glavna tema umjetničkog rada. 

Autor napominje kako je tehnika dominantna odrednica koja čini čovjeka suvremene civilizacije bitnim, da on bude sam sa sobom. Danas traje jedno doba otuđenja što potencira autorovu vječitu borbu pesimizma i optimizma. 

Izložbu je otvorila muzejska savjetnica Mirjana Dučakijević koja je predstavila rad autora i pritom navela kako je od najranijeg djetinjstva pokazivao izuzetan umjetnički talent te je izuzetno produktivna slikarska ličnost.

Izložba je u programu HDLU Varaždin, osma je po redu te se kontinuiranim izložbama u prostoru Kule stražara nastoji dinamizirati prostor.

 

 

 

Komentari