policija otvorila svoju izložbu

FOTO: ODLIČAN POSJET 'Dali', 'Renoir', 'Modigliani' i ostali 'velikani' na jedinstvenoj izložbi u Varaždinu

Objavljeno: 11.08.2017. 21:10

Zadnja izmjena: 11.08.2017. 21:15

Foto: Željko Porobija

Dugo ne pamtimo da je jedna izložba u Varaždinu izazvala toliko zanimanja na svom otvaranju, kao što je to bio slučaj večeras u Palači Herzer - i to u organizaciji policije. Radi se o jedinstvenoj izložbi, koja je dosad u našoj zemlji bila prikazana samo u Zagrebu.

Izložbeni postav čine krivotvorena djela velikana svjetske i hrvatske umjetnosti - 48 slika i 4 skulpture Renoira, Modiglianija, Dalija, Stančića, Džamonje, Murtića i drugih. Sve su to predmeti koje su razni prevaranti pokušali uvaliti kolekcionarima za skupe novce. Jer, kako je na otvorenju rekao ravnatelj Muzeja policije Željko Jamičić, radi se o trećem najvećem krim-biznisu u svijetu, odmah nakon šverca oružja i droge.

Slijedili talijanski primjer

Posjetitelji mogu dakle vidjeti djela koja je zaplijenila naša policija. Ona su nekada otkrivena slučajno, a nekada nakon opsežne kriminalističke istrage. I dok su se nekoć ta djela uništavala - kako se ne bi tko sjetio opet ih staviti na crno tržište - od 2009. godine, potaknuti primjerom svojih talijanskih kolega, naši policajci marljivo sakupljaju ove krivotvorine. Prošle su ih godine izložili u Zagrebu i sada je na redu Varaždin. 

Izložbu koja je otvorena sve do 24. rujna svakako trebate vidjeti, jer je višestruko zanimljiva. Ne radi se uvijek o vrhunskim krivotvorinama i za neke od njih je stvarno čudno da ih je tko pokušao prodati kao prava. Ipak, i ona svjedoče o dovitljivosti kriminalaca, pa je izložba dobra poduka za svakoga. Napokon, ipak se tu radi i o jednoj odličnoj kolekciji koja donosi djela velikih umjetnika - makar i u ovom krivotvorenom obliku. Odaziv publike večeras stoga ne začuđuje, a ovdje donosimo i fotogaleriju s otvaranja.

Komentari