Državni arhiv

Foto - Otvorena izložba 'Domovinski rat u karikaturama hrvatskih karikaturista'

Objavljeno: 24.01.2024. 14:00

Zadnja izmjena: 24.01.2024. 14:01

Foto: Una Gregurina

U izložbenom prostoru Državnog arhiva u Varaždinu svečano je otvorena izložba pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja RH pod nazivom 'Domovinski rat u karikaturama hrvatskih karikaturista'.

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91., Državni arhiv u Varaždinu i Udruga veterana 7. gardijske brigade 'PUME' organizirali su izložbu karikatura o Domovinskom ratu hrvatskih karikaturista. 

Ravnatej Državnog arhiva u Varaždinu Damir Hrelja istaknuo je kako je ovo prva izložba karikatura koje predstavljaju povijesni dokument jednog vremena.

- Na razini hrvatskih državnih arhiva 2016. godine postignut je dogovor da se intenzivira upravo prikupljanje gradiva iz Domovinskog rata i prezentacija tog gradiva te smo ovime nastavili djelatnost na prikupljanju, ali i popularizaciji istog. Ovo je prva takva izložba u Državnom arhivu u Varaždinu, a mislim da nijedan od arhiva iz mreže arhiva nije imao takvu izložbu - rekao je Hrelja.

'Umjetnici daju duh vremena'

Varaždinski župan Anđelko Stričak otvorio je izložbu te čestitao organizatorima.

- Umjetnici su uvijek bili pozvani da daju taj jedan duh vremena, da sve te teške dane pretvore u malo ironije, crni humor, kojega je uvijek bilo najviše na prvoj liniji među braniteljima i koji nam je pomagao da lakše prolazimo kroz ratne nedaće. Zato smatram da je dobro da se prisjetimo, ne samo ratnih stradavanja, nego i tih dana radosti, onoga što je dalo poticaj, radost, mir, veselje da lakše kroz to koračamo, a karikature su sigurno bile te - rekao je župan.

'Podrška našim kolegama'

Predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade 'Puma' Robert Puja dodao je kako ima materijala za još tri do četiri izložbe.

- Na prvu se čini da je izloženo možda malo primjeraka, ali koliko znam, iza ima preko 300 komada koje nismo imali kamo staviti. Ovo je jedna pomoć i podrška našim kolegama. Sve naše aktivnosti o Domovinskom ratu su da se ne zaboravi, da se ljudi prisjećaju - rekao je Puja.

Komentari