hnk varaždin

Foto - Ne propustite premijeru predstave 'Majka hrabrost i njezina djeca'

Objavljeno: 20.02.2023. 18:41

Zadnja izmjena: 20.02.2023. 18:42

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu će se u petak, 24. veljače u 19:30 sati  održati premijera predstave Majka hrabrost i njezina djeca u režiji Krešimira Dolenčića. 

Majka Hrabrost i njezina djeca jedno je od najpoznatijih djela Bertolta Brechta. Ujedno i najpoznatiji antiratni dramski tekst. U komadu napisanom 1938/39., a praizvedenom u Zürichu 1941., Brecht "prokazuje" plejadu likova u dugom i iscrpljujućem ratu, pojedince koji žive u skladu sa zlom koje ih okružuje, djelujući u suprotnosti s moralnim načelima. Način preživljavanja uglavnom je dehumaniziran, pa gotovo i nema dramskog lica čiji se postupci mogu opravdati. Ana Fierling, prozvana Majka Hrabrost je antijunakinja: ratna profiterka, krijumčarka za vrijeme „bogougodnog“ vjerskog rata koja se ratom hrani, upreže svoju djecu u kola kako bi skupo prodala robu.

- Uopće ne treba spominjati zašto danas raditi komad o ratu kao trgovini, o ljudima koji pristaju na rat. Ne samo o ratu kao trgovini, ne samo kao o nečem što je nas male ljude snašlo, nego o nama malim ljudima koji na to pristajemo, s tim se suočavamo i mislimo da to valjda tako treba biti. Mutter Courage nije tragični junak, nije nikakva tragična heroina, nego trguje, ona pristaje na rat. Ona jest žrtva i mi smo svi žrtve visokih ratnih profita iz potrebe i želje stjecanja moći. Mi to jesmo, ali mi na to i pristajemo - navodi redatelj Krešimir Dolenčić.

Predstava je nastala u koprodukciji HNK u Varaždinu i Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika. U veljači su na rasporedu još dvije izvedbe, 25.2. i 26.2 u 19:30 sati.

Komentari