preko 30 koncerata

Foto - Ovogodišnje Varaždinske barokne večeri donose preko 300 izvođača na 20 lokacija

Varaždinske barokne večeri, 52. po redu, zajedno sa zemljom partnerom Irskom ove godine donose brojne koncerte za ljubitelje glazbe, ali i nekoliko novosti. 
Objavljeno: 28.07.2022. 13:17

Zadnja izmjena: 28.07.2022. 18:04

Varaždinske barokne večeri, 52. po redu, zajedno sa zemljom partnerom Irskom ove godine donose brojne koncerte za ljubitelje glazbe, ali i nekoliko novosti. 

Kako je najavio ravnatlej Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik, Varaždinske barokne večeri ove će se godine održavati od 23. rujna do 9. listopada, a posjetitelje ove godine očekuje preko 30 koncerata s više od 300 izvođača te na 20 različitih lokacija. U sklopu njih će se također održati tradicionalna izložba cvijeća. Osim u Varaždinskoj, VBV će se ove godine održavati i u Krapinsko-zagorskoj županiji, Osječko-baranjskoj, Virovitičko-podravskoj, Koprivničko-križevačkoj te Međimurskoj županiji. 

- Program s Republikom Irskom smo dogovarali zadnje četiri godine, a zajedno smo se potrudili predstaviti ono najbolje što možemo ponuditi. Perjanica njihove glazbe je svakako Irski baroknu orkestar, a ove godine ćemo ugostiti i Barokni orkestar mladih Irske. Također, ove smo se godine bavili afirmacijom hrvatske glazbe, a svaki irski ansambl će se, kao još jedan novitet, predstaviti s jednom skladbom iz hrvatske glazbene baštine baroka - najavio je ravnatelj festivala i poznati varaždinski skladatelj Davor Bobić.

'Ono najbolje od tradicije'

Na gostoprimstvu je zahvalio predstavnik zemlje parnera Irske Nj. E. Ruaidhri Dowling

- Naši najbolji izvođači i mladi glazbenici imat će prilike nastupati na Varaždinskim baroknim večerima te će posjetitelji tako moći čuti ono najbolje od naše tradicije. Ono što Hrvatska i Irska imaju zajedničko je velika ljubav prema glazbi i tradiciji. Nekoliko dana posjetiteljima će biti na raspolaganju Irski kutak s našom glazbom i plesom, što je još jedan dio naše kulture na koji smo ponosni - rekao je Dowling. 

'Spektakularni koncerti'

Najavi je prisustvovala i zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec koja je istaknula kako su Varaždinske barokne večeri značajan promotor grada i županije te je tom prilikom najavila nastupe Baroknog orkestra Muzičke akademije u Atriju Županijske palače. Gradonačelnik Neven Bosilj dodao je kako je cjelokupni budžet za manifestaciju oko 2 milijuna kuna te kako posjetitelje očekuje kvalitetan iskorak i spektakularni koncerti. 

Komentari