završeni radovi

Foto - Glavna pozornica HNK u Varaždinu zasjala u novom ruhu

Otvorenje pozornice, sastavljene od dasaka oregonskog bora iz Kanade, planirano je za sutra u večernjim satima izvedbom monoopere, a na rasporedu u nedjelju i ponedjeljak su još dvije predstave...
Objavljeno: 14.10.2021. 10:05

Zadnja izmjena: 14.10.2021. 10:14

Foto: Luka Šalamun

Po prvi puta od izgradnje zgrade HNK prije skoro 150 godina, glavna pozornica kazališta u Varaždinu je obnovljena, a pripreme za prve izvedbe su u tijeku.

Pozornica je izgrađena od dasaka oregonskog bora iz Kanade, koje su nabavljene uz pomoć Ministarstva kulture, Grada Varaždina i donatora iz Toronta. Pozornica se otvara sutra u 19,30 sati izvedbom monoopere Grigorija Frida Dnevnik Anne Frank, u režiji Ozrena Prohića, a u izvedbi sopranistice Marije Lešaje, uz Orkestar mladih glazbenika pod dirigentskim vodstvom Matije Fortune. Monoopera je nagrađena nagradom Judita jednoglasnom odlukom žirija 67. Splitskog ljeta.

U nedjelju s početkom u 11 sati na Velikoj sceni za našu najmlađu publiku igra predstava Vesne Kosec Torjanac "Okom oko oka" u režiji Dubravka Torjanca. U ponedjeljak s početkom u 19,30 sati na Velikoj sceni se izvodi predstava Romana Nikolića "Pazi na prazninu" koja je nedavno na međunarodnom festivalu Teatar na raskršću u Nišu osvojila čak četiri nagrade.

Kontinuirana obnova

Tijekom stoljeća i pol zgrada HNK povremeno je obnavljana, a po obujmu najveće obnove bile su obnova i dogradnja (prema projektu Aleksandra Freudenreicha) 1848.-1955. te obnova 1980.-1985. (između ostaloga, obnova fasade, pozornice i gledališta, restauracija kipova, postavljanje bakrenog krova umjesto ravnog krovišta). Od 2005. godine do danas se kontinuirano odvija obnavljanje kazališne zgrade, koje kulminira obnovom i restauracijom Velike koncertne dvorane, a nastavlja se obnovom pozornice i ostalog.

Komentari