U Županijskoj palači

Foto - Predstavljena knjiga u čast Vladoja Köröskenyia, velikana hrvatske šumarske struke 

Objavljeno: 10.04.2024. 12:10

Zadnja izmjena: 10.04.2024. 12:12

U Županijskoj palači u Varaždinu danas je predstavljena knjiga 'Šumarskim stazama Vladoja Köröskenyia' u povodu obilježavanja 150 godina od tiskanja prvog izdanja knjige Obće šumarstvo (1873.), prve knjige na hrvatskom jeziku koja cjelovito i stručno obrađuje  temu šumarstva, izvijestili su iz Varaždinske županije.

Njezin autor bio je upravo Vladoj Köröskenyi, rođen 1845. godine u Krkancu u Varaždinskoj županiji. Knjiga koja je danas predstavljena na tragu je monografskog prikaza života i djela Vladoja pl. Köröskenyia te vremena u kojem je djelovao, u izdanju nakladnika Terra vox, dok su sunakladnici Hrvatska komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije, Hrvatsko šumarsko društvo i Varaždinska županija. Predstavljanju je nazočio i varaždinski župan Anđelko Stričak.

- Varaždinska županija je nadaleko poznata po trećem najnaprednijem gospodarstvu u Hrvatskoj, po bogatoj kulturnoj baštini i obrazovnom sustavu. Međutim, daleko je manje poznato da je 43 posto područja županije prekriveno šumama. Upravo su šume, uz vodu, najznačajniji prirodni resurs kojim raspolažemo. Njihovo očuvanje i zaštita nemaju alternativu. Stoga me zaista raduje ova knjiga koja je posvećena velikanu hrvatskog šumarstva Vladoju Köröskenyiu, rođenom u Krkancu u našoj županiji - istaknuo je Stričak, najavivši da će Županija i dalje biti partner, pomagati istraživanja i publiciranje sadržaja o stručnjacima koji su tijekom povijesti svojim stručnim dijelom svrstani u galeriju hrvatskih zaslužnih ličnosti.

Komentari