Vladimir huzjan

Foto - Predstavljena knjiga 'Varaždin u poraću Drugog svjetskog rata (1945.-1948.)'

Objavljeno: 09.03.2023. 10:14

Zadnja izmjena: 09.03.2023. 13:35

Foto: Boris Matijašec

Jučer je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Metel Ožegović održano predstavljanje posljednje knjige iz Mjeseca varaždinske znanstvene knjige "Varaždin u poraću Drugog svjetskog rata (1945.-1948)" Vladimira Huzjana. 

Teme su bile razne: od osvrta na događaje u Varaždinu u vrijeme trajanja NDH, političko-društvenih zbivanja u gradu od svibnja 1945. do ljeta 1948., zatim osvrta na rad Komisije za oduzimanje ratne dobiti ili opisa banditizma u okolici.     

Posjetitelji su mogli saznati i kako je 15 Varaždinaca proživjelo to vrijeme čitajući njihova sjećanja; tko je prije rata sakrio zlato u kući i je li ga našao poslije; tko je hrabro zapisao ''OZN-a sve dozna, nikog ne pozna'' i preživio; vidjeti najstariji politički grafit u gradu Varaždinu iz 1945, a koji i danas postoji; zatim zašto se planirala gradnja nove vijećnice; koji je Varaždinac služio kao ministar kralja Aleksandra i Josipa Broza Tita; tko je kamenovao uršulinski samostan; kako su prodavači na placu varali policiju i zaradili, je li Dinamo pobijedio Tekstilac te na kraju - što znači GRANAP?   

Saznali su i o zločinima tijekom Drugog svjetskog rata, a i vidjeli ''Popis lica osudjenih od Vojnog suda Varaždin'' do 30. lipnja 1945., zatim zašto je nekim Varaždincima u poraću oduzeta imovina; što je bilo s križarima koji nisu priznali novu vlast; kako je preorano varaždinsko groblje; kako se zatvorenik pismom na škarniclu oprostio od djece te su na kraju saznali više o grupnim grobištima Varaždinske županije.

Komentari