FOTO: Skladbe majstora Bečke klasike i opus Španjolca de Fallea u atriju Starog grada

Objavljeno: 23.07.2015. 09:35

Zadnja izmjena: 07.03.2016. 14:40

Foto: Nikola Kokotec

Pred ispunjenim atrijem Starog grada mezzosopranistica Sofija Cingula zajedno s pratnjom na gitari u rukama Darka Rušeca izveli su skladbe majstora Bečke klasike kao i španjolske pjesme iz opusa Manuela de Falle.

Kako su glazbenici istaknuli u najavi koncerta, koncept ovogodišnjeg koncertnog programa za „Ljeto u Varaždinu“ nastao je tijekom njihova prošlogodišnjeg boravka u Beču, kada su Padovčeve solo pjesme za glas i gitaru prezentirali na Sveučilištu za glazbu i predstavljačke umjetnosti uz goste, mezzosopranisticu Sandru Hrašćanec i gitaristu Danijela Kralja te prof. Vladimira Haklika i dr.sc. Zdenku Weber, poznatu muzikologinju koja je opunomoćeni ministar pri Veleposlanstvu RH u Beču.

- Kratak, ali inspirativni boravak u poznatoj (voljenoj) glazbenoj prijestolnici potaknuo nas je na program staviti majstore Bečke klasike i dragoj nam publici predstaviti njihove solo pjesme. Iako su u originalu pisane za glas i hamerklavir, mi ih izvodimo u obradi Karla Scheita koji ih je obradio za glas i gitaru uz opravdani argument da je gitaristička pratnja puno sličnija zvuku tadašnjeg hamerklavira (fortepiana) od današnjih koncertnih glasovira - istaknuli su Cingula i Rušec.

Kako su istaknuli, definitivno se radi o intimnijem, prisnijem vidu muziciranja, ali i bliskom kontaktu s publikom kojemu su se veselili već od prve zajedničke probe.

Nakon Bečkih klasika, Cingula i Rušec vratili su se španjolskim pjesmama, ovoga puta iz opusa Manuela de Falle. U umjetničkoj glazbi na prijelazu između XIX. i XX. stoljeća, hispanizam i španjolski utjecaji imali su vrlo važno mjesto. Elementi španjolskog folklora inspirirali su brojna djela iz opusa poznatih skladatelja poput Glinke, Rimsky-Korsakova, Lala, Saint-Saënsa, Bizeta i mnogih drugih no vrhunac su ti utjecaji dosegli u skladbama Debussya i Ravela.

Unutar pjesama de Fallinog ciklusa, Darko Rušec se predstavio s dvije instrumentalne skladbe autora Joãoa Pernambuca i  Federica Morena Torrobe.

Komentari