skulptura stephana lupina

FOTO: "Majka hraniteljica" kao snažna poruka u varaždinskom POS naselju

Stephan Lupino, kao što se moglo u posljednje vrijeme moglo čitati, dobar dio svojega umjetničkoga rada posvetio je pandemiji koja posljednjih mjeseci okovala svijet, a koja ga je nadahnula i za najnoviju skulpturu koju će donirati svojem rodnom gradu Varaždinu...
Objavljeno: 25.05.2020. 18:26

Zadnja izmjena: 25.05.2020. 19:00

Foto: Luka Šalamun

Stephan Lupino, kao što se u posljednje vrijeme moglo pročitati, dobar dio svojega umjetničkoga rada posvetio je pandemiji koja posljednjih mjeseci okovala svijet, a koja ga je nadahnula i za najnoviju skulpturu koju će donirati svojem rodnom gradu Varaždinu.

Riječ je o skulpturi znakovitog naziva „Majka hraniteljica“, koja, kako je rekao – simbolizira povratak k prirodi, a biti će postavljena ispred Sveučilišta Sjever u Varaždinu. Gradonačelnik Ivan Čehok iz više razloga smatra kako je upravo prostor ispred Sveučilišta najbolje mjesto za skulpturu koja nosi takvu poruku, a zbog čega je Grad Varaždin odlučio financirati njezinu postavu.

- Mladi ljudi koji se ovdje okupljaju zapravo su najbolji recipijenti umjetničkog djela koje nosi takvu poruku. S druge strane, riječ je o novome dijelu grada, POS naselju, koje je i bilo potrebno obogatiti na takav način – kazao je prilikom obilaska lokacije Čehok.

- Majka hraniteljica, dodao je Čehok, javlja se kao prututeža krizi s kojom smo suočeni. Ona objedinjuje element ženskoga u skulpturi, prije svega povezan s prirodom i zemljom, a kako bi nas upozorila na to da je potrebno što je moguće više živjeti u skladu s prirodom i braniti je – zaključio je gradonačelnik.

Evo mjesta i skulpture visoke 3,7 metara koja će to mjesto uskoro krasiti:

Komentari