Foto Tonka: Varaždinka fotografirala kazališne ikone i prve celebritije

Objavljeno: 15.02.2015. 20:23

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Galerija Klovićevi dvori

Uz izložbu „Tajne ateliera društvene kroničarke“ u petak je u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori predstavljen prateći katalog koji prikazuje širok dijapazon tema kojima se bavila istaknuta hrvatska i varaždinska fotografkinja međuratnog razdoblja Tonka (Antonija) Kulčar Vajda...

U plejadi vrsnih varaždinskih majstora fotografije posebno mjesto pripada vlasnici popularnog zagrebačkog fotografskog atelijera “Tonka”, koja je između ostalog nekoliko godina bila službeni fotograf na dvoru kralja Aleksandra Karađorđevića.

Našu fotografkinju Zagrepčani su od milja zvali teta Tonka, a rođena je u Varaždinu kao Antonija Vajda, 10. srpnja 1887. godine. Fotografsku karijeru započela je kod poznatog fotografa Rudolfa Mosingera (rođenog Varaždinca) u Zagrebu, a potom u Münchenu studira modernu fotografiju na fotografskoj stručnoj školi.

Nakon povratka sa školovanja, u lipnju 1917. preuzela je Atelijer za modernu fotografiju i slikovnu umjetnost, na Trgu Franje Josipa I. (Tomislavov trg), pod imenom Olga. No, varaždinski tjednik Hrvatsko pravo, u osvrtu na spomenutu akviziciju, ispravno navodi kako je Antonija u godinama prije početka Prvoga svjetskoga rata, već stekla ugled vrhunske portretistice. Klijentela su joj predstavnici kulturne elite i svijeta kazališta, a uskoro se i udala za bivšeg vlasnika atelijera, Artura Kulčara.

Nakon rata, fotografirala je kralja Aleksandra tijekom posjeta Zagrebu, koji je bio toliko oduševljen portretima, da joj u ožujku 1931.dodjeljuje red Jugoslavenske krune V. stupnja. Potom, u rujnu iste godine postaje i kraljevska dvorska fotografkinja, s ekskluzivnim pravom snimanja članova kraljevske obitelji, do atentata u listopadu 1934. godine. Inače, njezin zagrebački atelijer „Tonka“ otvoren je u Ilici u rujnu 1932., a osim osnovne namjene bio je i omiljeno, neformalno okupljalište gradskih intelektualaca i umjetnika.

Poslije smrti supruga Artura Kulčara, udala se 1937. za akademskog slikara Jožu Pruta. U vrijeme NDH Foto-atelijer Tonka je i dalje radio, ali smanjeno zbog ratnog stanja. Tonka Kulčar je 1958. godine otišla u Rogašku Slatinu, gdje je od 1959. također imala fotografski atelje.

U tom je gradu i preminula 24. studenoga 1971. godine.

Komentari