Varaždin Woodwind & Brass

FOTO: Trombonist Mate i pijanist Marijan Đuzel oduševili koncertom u Glazbenoj školi Varaždin

U okviru Međunarodnog natjecanja puhača Varaždin Woodwind & Brass, u utorak, 9. travnja u Glazbenoj je školi održan koncert pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture. Nastupali su trombonist Mate Đuzel i pijanist Marijan Đuzel.
Objavljeno: 11.04.2019. 10:05

Zadnja izmjena: 11.04.2019. 10:11

U okviru Međunarodnog natjecanja puhača Varaždin Woodwind & Brass, u utorak, 9. travnja u Glazbenoj je školi održan koncert pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture. Nastupali su trombonist Mate Đuzel i pijanist Marijan Đuzel.

Pijanist Marijan Đuzel rođen je u Imotskom. Klavir je diplomirao na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji kao student Đorđa Stanettija. U sklopu Erasmus programa razmjene studenata pohađao je bečki Universität für Musik und darstellende Kunst (klasa Jana Jiračeka von Arnima) te na poziv Dubravke Tomšić studirao klavir u njenoj klasi na Akademiji za glasbo u Ljubljani. Usavršavao se na Koninklijk Conservatorium u Bruxellesu kod Aleksandra Madžara. Nastupao je  uz Zagrebačku filharmoniju, Zagrebačke soliste, Simfonijski orkestar HRT-a, Zadarski komorni orkestar, orkestar Opere HNK-a iz Splita, te održao recitale u Hrvatskoj i inozemstvu (Austrija, Belgija, Italija, Njemačka, Švicarska, SAD, Tajland).

U prosincu 2018. hrvatska diskografska kuća Croatia Records objavila je Đuzelov prvi solistički album pod nazivom „Virtuoso collection: Marijan Đuzel (live)“ , snimljen uživo na koncertu u Hrvatskom glazbenom zavodu, s izborom skladbi L. Van Beethovena, R. Schumanna, B. Bartoka i Davorina Kempfa.

Mate Đuzel rođen je u Splitu. Trombon počinje učiti u Glazbenoj školi „dr. fra Ivan Glibotić“ u Imotskom kod prof. Ivana Glibote, u čijoj klasi i maturira 2013. godine. U tom razdoblju ostvaruje niz prvih nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima kao solist ili član komornih sastava te mu se nekoliko puta dodijeljuje titula apsolutnog pobjednika natjecanja. Već kao petnaestogodišnjak izvodi Koncert za trombon i orkestar od Nikolaja Rimskog-Korsakova uz pratnju HPO Gradske Glazbe Imotski, godinama najboljeg amaterskog puhačkog orkestra u Hrvatskoj prema mnogim stručnjacima. Muzičku akademiju Sveučilišta u Zagrebu upisuje 2013. godine a na istoj diplomira 2018. godine uz najviše ocjene te stječe naziv magistar muzike. 

Dobitnik je Rektorove nagrade za individualni umjetnički rad u akademskoj godini 2016./2017. (N. Rota: Koncert za trombon i orkestar uz pratnju Zagrebačke filharmonije u KD Vatroslava Lisinskog) i Dekanove nagrade za akademsku godinu 2017./2018. (solo nastupi s orkestrima i ansamblima). Također, četiri puta mu se dodjeljuje Oskar znanja od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa RH.

Komentari