'znamen na koži'

Foto - Velik interes za varaždinsku promociju intrigantne knjige Vesne Haluge

Objavljeno: 09.02.2024. 19:14

Zadnja izmjena: 09.02.2024. 19:15

Foto: Boris Matijašec

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Metel Ožegović u Varaždinu, održana je promocija knjige „Znamen na koži – tradicijska tetovaža žena Hrvatica katolkinja iz Bosne i Hercegovine, knjiga o samom običaju na hrvatskom, engleskom, njemačkom, francuskom, talijanskom, španjolskom i mađarskom jeziku te pjenušca „Znamen“.

Knjige su, uz autoricu Vesnu Halugu, predstavili urednica Petra Somek i potpredsjednik Matice hrvatske ogranak Čakovec Ivan Pranjić. Knjiga  stručno i znanstveno obrađuje fenomen hrvatske tradicijske tetovaže te daje cjelovit prikaz nastanka fenomena, povijesni okvir i suvremeni kontekst pojavnosti tradicijskog tetoviranja.

- Kultura tetoviranja je najveći značaj imala u vrijeme osmanlijske okupacije Bosne i Hercegovine između 1463. i 1878. godine kada je tetovirani križ na čelu, prsima, rukama ili prstima, pored primarno zaštitne funkcije, imao i identitetsko vjersko značenje pripadnosti hrvatskom narodu i katoličkoj crkvi - ističe autorica. 

'Ekskluzivan pjenušac'

Napravljena je i kako ju autorica naziva „knjižica“ o samom običaju tradicijske tetovaže i tetoviranja čija je hrvatska verzija prevedena na šest jezika s ciljem popularizacije ovog svjetski jedinstvenog fenomena hrvatske tradicijske baštine. Mirjana Zelenika kreirala je i eksluzivni pjenušac pod nazivom 'Znamen'.

- Tradicijsku tetovažu i ovaj pjenušac povezuje snažan karakter, individualno kreiran identitet koji svjedoči snazi, izdržljivosti, hrabrosti.  Tetovaže kao i pjenušci u suvremenom svijetu postaju sve popularniji jer ne postoji kultura ili civilizacija koja ne bilježi fenomen tetovaže i vina - dodaje Haluga. 

Komentari