FOTO V. Pusić: Lepoglava više nije grad poznat po zatvoru, nego grad čipke

galerija-images/18. medunarodni festival cipke Lepoglava 2014

Objavljeno: 18.09.2014. 21:05

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Nikola Kokotec

Vesna Pusić, prva potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica vanjskih i europskih poslova, 18. rujna svečano je otvorila 18. međunarodni festival čipke u Lepoglavi.

Posebno ponosni na to što je njihov čipkarski festival ove godine postao punoljetan Grad Lepoglava i Turistička zajednica Lepoglave programom na terasi restorana "Ivančica" odali su počast svojim čipkaricama i međunarodnoj suradnji na festivalu. Naime, tema festivala je "Čipka i nakit", a sudjeluje 13 zemalja.

Brojni ugledni gosti uživali su u nakitu od čipke, glazbenom programu zbora Collegium Artisticum i lepoglavske Limene glazbe te vatrometu.

Već drugi godinu za redom Lepoglavčani su na otvorenju ovog festivala ugostili predsjednika Ivu Josipovića, zatim Vesnu Pusić, desetak saborskih zastupnika te jednako toliko predstavnika veleposlanstava zemalja koje sudjeluju na festivalu čipke. Čelništvo Varaždinske županije predvodio je župan Predrag Štromar.

Gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić svima je poželio dobrodošlicu i kazao da njegov grad ima veliko kulturno i prirodno bogatstvo, a upravo lepoglavska čipka spada među najvažnija takva bogatstva. Dodao je da je posebno zadovoljan što je u dijelu pavlinskog samostana prvi puta postavljena izložba čipke pa će posjetitelji moći vidjeti otkrivene freske Ivana Rangera.

- Nadam se da će sve sudionike vezati niti prijateljstva i života; niti lepoglavske čipke - rekao je Škvarić.

Župan Štromar dodao je da je lepoglavska čipka spada među najveća kulturna blaga Varaždinske županije te da iza njene postepene promocije i afirmacije stoji veliki trud Grada Lepoglave. Istaknuo je i da je sretan što se u sljedećih nekoliko dana odvijaju tri važna kulturna i turistička događaja na području županije - Festival čipke, Varaždinske barokne večeri i Zeljarijada.

Savjetnik ministra turizma Ivo Bašić rekao je da je Lepoglava postala važna turistička destinacija.

Ovogodišnja zemlja partner festivala je Bosna i Hercegovina koja je će pokazati čipke iz Etnografske zbirke samostana – Karmel svetog Ilije, kod Buškog jezera u okolici Tomislavgrada, ali i nošnje te tekstilni predmeti ukrašeni trima čipkarskim tehnikama specifičnim za Hrvate, Srbe i Bošnjake - na iglu keranje i priplet, te necanje.

- Hvala što ste nas pozvali. Radujemo se što su organizatori za svoj 18. rođendan za partnera odlučili pozvati BIH. Drago mi je da je i Sandra Bagarić ambasadorica ovog festivala. Uz mnoge druge stvari naša čipka je dokaz da je i BIH mjesto u Europskoj uniji. Želim da festival čipke još dugo uspijeva u svoji nakani da promiče čipku - u svom je govoru rekao Zvonko Kutleša, generalni tajnik Vijeća ministara BiH.

Vesna Pusić kazala je da joj je drago što sudjeluje na festivalu čipke i da su domaćini dobro napravili što su na svoj jubilej kao partnera odabrali našeg najvažnijeg susjeda BIH jer, kako je rekla, s tom zemljom imamo puno zajedničkog pa i planove u Europi.

- Organizatori festivala transformirali su sliku i imidž Lepoglave od grada u kojem je zatvor u grad kulture i umjetnosti, umjetnosti čipke. Lepoglava ima tu tradiciju čipke koja je nakon puno vremena afirmirana. Kupila bih sve što sam vidjela - završila je Vesna Pusić.

Predsjednik Josipović, ministrica Pusić i gradonačelnik Škvarić zajednički su podigli festivalsku zastavu i tako službeno otvorili festival. Nakon toga su obišli eksponate, a čipkarice iz BIH Vesnu Pusić su dočekale ojkalicom.

- Ovaj festival je svake godine sve veći i uspješniji, sa sve više pozornosti. On to i zaslužuje jer njeguje našu tradiciju i kulturu. Lepoglavska čipka je jedan od simbola naše nacionalne tradicije. Mogu samo čestitati svima u gradu Lepoglavi koji organiziraju ovako sjajan festival. Ideja "Čipka i nakit" je dobra i nadam se da će mnogi poželjeti nositi takav nakit - izjavio je predsjednik Josipović.

Festival traje do 21. rujna, a kompletan program pročitajte ovdje.

{gallery}18. medunarodni festival cipke Lepoglava 2014{/gallery}

Komentari