FOTO: Varaždinac Ivica Kolarek ponosan je vlasnik zbrike od 4.000 gramofonskih ploča

Objavljeno: 15.05.2015. 17:47

Zadnja izmjena: 25.03.2016. 12:57

Foto: Siniša Sović

Varaždinci imaju rijetku sreću jer u svojem gradu imaju mnogo pravih, poštenih majstora kao što je Ivica Kolarek, kojeg smo potražili u njegovoj radionici prepunoj osebujnih uređaja za reprodukciju slike i zvuka...

Lani je Kolarek od Udruženja hrvatskih obrtnika u Varaždinu dobio priznanje za 20 godina rada u obrtništvu. Ovaj iskusni majstor u svojoj radionici u Varteksovoj 13 ima pravi „muzej“ gramofona, različitih pojačala, zvučnika, kazetofona i drugih čuda tehnike. Kod njega, vrijeme „vinila“ nikada nije prestalo.

- Jedan od najvećih izazova u mojoj karijeri RTV mehaničara bio je izazvan silnom poplavom mnoštva audio i video formata. Oni su sa sobom donijeli i nove, sofisticirane uređaje za reprodukciju. Međutim, brzo se kvare i nisu proizvedeni da traju poput svojih prethodnika.  Srećom, kod audiofila je retro uvijek u modi i pravi je gušt čuti kad uređaj star nekoliko desetljeća kvalitetom zvuka jeftine novotarije ostavlja u „prašini“ – kazao je Kolarek koji svim Varaždincima savjetuje da ne bacaju u elektronički otpad stare gramofone, ploče i pojačala, tzv. lampaše.

Naime, nekima od njih se čak uz minimalnu investiciju definitivno isplati „produžiti život“.

- Svaki razboriti obrtnik svoje mušterije nastoji i educirati. U tom smjeru ide i inicijativa Obrtničke komore u Varaždinu koja namjerava organizirati manifestaciju “I to se da popraviti“. Okupit ćemo obrtnike servisere, odnosno – popravljače svega i svačega. Doći ćemo sa svojim alatom i našim sugrađanima na licu mjesta otkloniti kvarove na najrazličitijim mehaničkim i električnim uređajima. Također, bit će to prigoda kakvu dosad nisu imali u našem gradu. Naime, dobit će i besplatan savjet, isplati li se nešto popraviti ili ne – najavljuje Kolarek hvalevrijednu akciju naših obrtnika.

Od našeg domaćina doznali smo da su s vremenom popravci televizora ipak postali stvar prošlosti.

- Za razliku od različitih pojačala i zvučnika, televizore se više ne isplati popravljati. Moje današnje poslovanje temelji se prvenstveno na zvuku, odnosno na održavanju i servisiranju audio tehnike. Bez obzira radi li se o digitalnim ili analognim uređajima. Ove potonje, danas obožava sve više mladih ljudi, koji su na tavanima i ormarima pronašli bakelitne ploče koje su nekada slušali njihovi djedovi, bake, očevi i majke. Žele ih slušati i uživati u tome, a to je nemoguće bez gramofona – veli ovaj majstor koji se može pohvaliti ogromnom zbirkom LP ploča.

Uspio ih je prikupiti i sistematizirati više od 4.000 komada!

- Moja generacija odrastala je uz glazbu koja je zapisana na gramofonskim pločama ili na magnetskoj traci. Kvalitetni uređaji za reprodukciju i nekada su bili užasno skupi. Vrhunski gramofon, pojačala i zvučnici koštali su po nekoliko tisuća DEM-a. No, danas ih servisirane i potpuno obnovljene možete kupiti za stotinjak eura. Savršeno funkcioniraju i vjerno će vas služiti još 30 - 40 godina, ili duže -  ističe Kolarek.

I dok su mnogi podlegli euforiji koja je nastala digitalnom erom, strpljivi serviseri pričekali su da vide što će se dalje dešavati s novodobnim čudesima koja su preplavila tržište.

- Ljudi su brzo shvatili da postoji druga strana „medalje“. Naime, marketing ih je uvjeravao kako je digitalni zapis na CD i DVD medije prava stvar. Međutim, pokazalo se da on nije vječan i da s vremenom spomenuti mediji postaju nečitljivi. Kvalitetne gramofonske ploče koje su ispravno reproducirane, odolijevaju habanju i odlično zvuče i nakon pola stoljeća – zaključio je Kolarek koji kaže da je jedan od „posljednjih dinosaura“ u svojoj branši.
 

Komentari