još jedan veliki glazbeni događaj

FOTO Varaždinska Glazbena škola i ove je godine domaćin Memorijala Jurica Murai

Objavljeno: 23.04.2018. 15:11

Zadnja izmjena: 23.04.2018. 15:22

Varaždinska Glazbena škola opet je centar velikog međunarodnog događaja. Ovog puta riječ je o međunarodnom natjecanju pijanista Memorijalu Jurica Murai na kojem se okupilo gotovo 170 mladih pijanista iz 16 zemalja svijeta, od SAD-a do Japana. 

Sve do petka navečer mladi će se pijanisti predstavljati članovima ocijenjivačkog suda kojeg ove godine sačinjavaju vrhunski glazbeni pedagozi, Nataliya Trull iz Rusije, Grigory Gruzman iz Njemačke, Milana Chernyavska iz Njemačke, Aleksandar Serdar iz Srbije i poznati hrvatski pijanist Vladimir Krpan.

- Mislim da je jako lijepo da Varaždin kao najstarije kulturno središte Hrvatske ima bogatu glazbenu tradiciju, a ja sam osobno vezan za Varaždin zahvaljujući upravo obitelji Murai s kojima sam bio dugogodišnji prijatelj i mislim da je ovaj Memorijal prekrasan način da se prisjetimo akademika Muraia, ali njegovih studenata koji su među organizatorima ovog natjecanja. Ovo natjecanje može itekako dobro poslužiti i mladim pijanistima kao "odskočna" daska u daljnjoj karijeri - rekao je Krpan

Varaždinsko pijanističko natjecanje već je postalo prepoznatljivo po svojoj kvaliteti o čemu svjedoči i podatak da je jedan od laureata ovog Memorijala Dmytro Choni, nakon nastupa u Varaždinu, započeo osvajati nagrade, među kojima je posljednja pobjeda na velikom pijanističkom natjecanju u Los Angelesu.

- Jako mi je drago da i dalje imamo jako dobar odaziv mladih pijanista iz brojnih država, kao i Hrvatske, što nam je potvrda da radimo dobar posao u organizacijskom smislu, a isto tako trudimo se na svakom natjecanju imamo vrsne pijaniste i izvrsne profesore kao članove žirija - naglasio je ravnatelj Glazbene škole Davor Matačić.

I mladi uspješni pijanisti varaždinske Glazbene škole uspjeli su se plasirati za nastup na Memorijalu koji nosi ime jednog od najistaknutijih hrvatskih pijanista Varaždinca Jurice Muraia, a među njima je i Lucija Čehok, učenica Glazbene škole koja se već može pohvaliti brojim nastupima i ostvarenim rezultatima. Pijanističko natjecanje u Glazbenoj školi u Varaždinu koja slavi ove godine 190. obljetnicu postojanja potrajat će do subote kada je za 19 sati zakazan koncert ponajboljih mladih pijanista uz dodjelu posebnih nagrada.

 

Komentari