velika obljetnica

Foto - Varaždinski folklorni ansambl proslavio 25 godina rada koncertom u HNK u Varaždinu

Objavljeno: 12.12.2023. 12:44

Zadnja izmjena: 12.12.2023. 12:44

Varaždinski folklorni ansambl održao je u HNK u Varaždinu svečani koncert povodom 25. obljetnice rada ansambla. VFA je osnovan na Dan grada Varaždina, 6. prosinca 1998. godine.

U subotu je zaplesalo, zapjevalo i zasviralo 90 sadašnjih i bivših članova ansambla ispred skoro 400 gledatelja. Koncert su otvorile sve generacije plesača i svirača Varaždinskog folklornog ansambla, nakon čega je uslijedio presjek najnagrađivanijih i najuspješnijih folklornih koreografija i glazbenih brojeva na repertoaru ansambla. Vrhunac koncerta bile su koreografije “Kućanske kućanice” (pjesme i plesovi Gornjeg Kućana), “Zrasla nam je hruškica” (pjesme i plesovi Donje Voće) i “Črna gora, javorek zeleni” (pjesme i plesovi Petrijanca) Pjerina Hrvaćanina.

Premijerno pred varaždinskom publikom bile su izvedene i dvije najnovije koreografije na repertoaru ansambla, “Nejdi brate u soldate” Nine Šešić Mežnarić  te ovogodišnja praizvedba pjesama i plesova općine Visoko “Oj ti draga moja mila” Pjerina Hrvaćanina. Tamburaški sastav VFA samostalno se predstavio s “Turopoljskim dudašom i vukomeričkim drmešom s polkom” Marija Plešea i sa skladbom “Vudri” Siniše Leopolda. Program koncerta osmislio je umjetnički voditelj ansambla Tim Hrvaćanin, a koncert se održao pod pokroviteljstvom Grada Varaždina te Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Komentari