'stvaranje univerzuma'

Foto - Velik interes za izložbu u RezervArtu, pogledajte kako je sinoć bilo

RezervArt je jučer ugostio izložbu radionice Elkana, čiji je osnivač jedan od najvećih majstora zlatara i procjenitelja dragog kamenja Feđa Aaron Bučić, a Varaždinu je tako predstavljen niz promišljenih i vješto izrađenih skulptura praćenih novom kolekcijom nakita...
Objavljeno: 30.01.2022. 10:38

Zadnja izmjena: 30.01.2022. 10:38

Povodom nedavnog obilježavanja svoje prve obljetnice, umjetnici RezervArta najavili su oživljavanje kulturnog života tako da će u Varaždin dovoditi značajne osobe, a jučerašnjim otvaranjem izložbene turneje skulptura 'Stvaranje Univerzuma' upravo su to i postigli.

RezervArt je jučer ugostio izložbu radionice Elkana, čiji je osnivač jedan od najvećih majstora zlatara i procjenitelja dragog kamenja Feđa Aaron Bučić. Varaždinu je predstavljen niz promišljenih i vješto izrađenih skulptura praćenih novom kolekcijom nakita. Izložbom "Stvaranje Univerzuma" Bučić je spojio filozofiju tzimtzum, jedan od najdalekosežnijih formuliranih pojmova u povijesti židovskog misticizma, s vedskom filozofijom, odnosno pojmom hiranyagarbha. Oba se pojma razlažu, kako kaže, na shvatljivu razinu - samo Stvaranje, Postanak. 

Kako navodi Bučić, posjetiteljima ove izložbe prenose promišljanje o Stvoritelju, Stvaranju i Stvorenom koristeći svoje umjetničke vještine oblikovanja kamena, plemenitih metala, fosila, 2.000 godina starog Rimskog stakla te poludragog kamenja. Izložba je nastavak cjeline koju čine i ranije izložbe počevši od 2017. godine s kojima se radionica Elkana predstavila na više od 20 izložbi u Hrvatskoj, Italiji, Austriji, Francuskoj, Monaku, Izraelu, Grčkoj, Bosni i Hercegovini te Indiji i Nepalu.

RezervArt je do sada ugostio osnovne i srednje škole, radili su team buildinge za firme i institucije, a pristiglo je i dosta poznatih posjetitelja - od predstvanika Hrvatske narodne banke, Novčarskog zavoda, Točnija Huljića, svjetski poznatih procjenitelja dragog kamenja, zlatara, znanstvenika i umjetnika. Kako su nedavno najavili, u planu je osnivanje majstorske radionice gdje bi se održavala full-time predavanja i edukacije te žele u svojem dvorištu ugostiti dvodnevne ili trodnevne festivale i slične sadržaje.

Komentari