'isle of wonders'

Foto - Vudrag na Cresu predstavio bistu Tolkiena s nekoliko naoko skrivenih detalja

Objavljeno: 01.07.2024. 11:15

Zadnja izmjena: 01.07.2024. 11:15

Foto: Facebook

Poznati varaždinski umjetnik Nikola Vudrag na festivalu posvećenom znanstvenoj fantastici na Cresu pod nazivom 'Isle of Wonders – Cres' predstavio je bistu proslavljenog Johna Ronalda Reuela Tolkiena, autora trilogije 'Gospodar prstenova' i 'Hobbita'.

Kako ističe Vudrag putem društvenih mreža, bista je predstavljena u samom centru grada Cresa, a ima i skriveno značenje.

- Bista počiva na posloženim knjigama koje predstavljaju Tolkienov književni raspon. Jedna knjiga napola je skrivena predstavljajući poznati 'prsten koji vlada svima' (One ring to rule them all) kao i godinu smrti Tolkiena, 1973. Postolje ima devet vidljivih knjiga kao posveta devet prstenova za muškarce, sedam je okrenuto licem prema van predstavljajući patuljke te tri licem prema unutra predstavljajući vilenjake. Uz to, skrivena silueta 'prstena' inkomponirana je u Tolkienovo odjelo reflektirajući centralni artefakt trilogije s gravurama Silmarilliona na gumbima odijela – napisao je Vudrag.

Manja bista poklonjena poznatom glumcu

Uz veliku bistu, napravio je i manje verzije od različitih materijala. Njih devet napravljeno je od čelika, sedam od kamena te tri od bronce, a jedan brončani poklonio je Jedu Brophyju, jednom od glumaca u popularnoj trilogiji. Vudrag je u sklopu festivala održao i predavanje posvećeno mitološkom Herkulu te biografiji Tolkiena.

- Ekipa 'Isle of Wonder' odradila je herojski posao. Bio je to epski događaj, a Cres je postao zemlja slobode, avanture i magije kakva se rijetko viđa. Jedva čekam vratiti se ponovno iduće godine – poručio je za kraj Vudrag.

Komentari