mursko središće

Foto - Pogledajte Vudragovu skulpturu Tuđmana odlivenu od čahura metaka

Piše: Iva Habulan

Objavljeno: 18.11.2021. 18:35

Zadnja izmjena: 18.11.2021. 18:35

Danas je na Trgu Bana Josipa Jelačića u Murskom Središću otkriven novi spomenik Franji Tuđmanu, čiji je autor umjetnik Nikola Vudrag. 

Spomenik je u cjelosti odliven od čahura metaka - skulptura je izrađena većinom od mesing bronce, čiji veliki udio čini mesing dobiven od rastopljenih čahura koje su prikupili iz raznih vojnih institucija. Kako je naveo umjetnik, koncept i izvedba su usklađeni, u formi i u materiji, te je skulptura zbog toga "istinita". 

- Radi se o činjenici da skulptura sliči na sebe, što je već dovoljan šok za razne varijacije na temu prvog hrvatskog predsjednika. Danas, gdje je upravo Dr. Franjo Tuđman najdraža tema umjetničke spomeničke kritike trebalo je razlučiti pomodno od vječnog. Umjetničku slobodu od spomeničkog standarda. Moja je umjetnička struka, životni poziv, takav da se ne mješam u politiku jer se politika mjeri u mandatima, a umjetnost u stoljećima, a da bih bio umjetnik, moram biti objektivan - rekao je umjetnik.

Mursko Središće smješteno je na najsjevernijoj točki Hrvatske te, kako je rekao Vudrag, ima fenomen skulpturalne plastike zadnjeg stoljeća u krugu od svega 500 metara. - Imate prvi i drugi svjetski rat, sad i Tuđmanovu bistu, Despotovog rudara, i nekoliko apstraktnih skulptura u krugu 5 minuta šetnje, što je rijedak i hvalevrijedan fenomen držanja do povijesti i ne seciranja iste - objasnio je Vudrag

Komentari