Varaždinci će izgleda ipak ove godine dobiti dugoočekivanu i najavljivanu galeriju koja će okupljati preko 1000 vrijednih djela hrvatske umjetnosti, prije svega ostavštinu slikara naive koju je 55 godina sakupljao Vladimir Malogorski. Prvotno je trebala biti smještena u sinagogi, zatim u vili Oršić, a potom se razmatrala i Varteksova robna kuća. No, galerija će izgleda napoljetku biti smještena u vili Bedeković.

Ideju o otvaranju spomenute galerije koja bi za današnje i buduće generacije čuvala i prezentirala iznimno vrijedna djela preko 125 umjetnika, prije svega slikara naive, podržava Ministarstvo kulture i Grad Varaždin kojemu je ovo vrijedno nacionalno i zavičajno nasljeđe od preko 1000 slika kolekcionar Vladimir Malogorski nakon dugih sakupljačkih 55 godina darovano 2003. godine.

Neka umjetnička djela imaju i posebnu vrijednost kao što su posvete uz sliku koje ih zbog toga čine jedinstvenima. Donaciju čine zvučna imena hravtskog naivnog slikarstva kao što je Slavko Stolnik, Ivan Generalić, Ivan Rabuzin, Ivan Lacković-Croata, Mijo Kovačić i drugi.

Kako kaže Malogorski, gradu sam donirao slike na nagovor pokojnog Ivana Rabuzina koji mi je prilikom mog posjeta za vrijeme njegove bolesti iznio ideju da svoju veliku kolekciju naive učinim dostupnom svim ljudima, te predložio da se ta galerija zove GE-RA-MA (Generalić-Rabuzin-Malogorski). 

U vezi buduće galerije razgovarali smo i s gradonačelnikom Čehokom koji podržava ovu inicijativu, a izgleda da je i teren već pripremljen.

- Zahvalni smo gospodinu Malogorskom što je ovu vrijednu zbirku odlučio pokloniti Varaždincima jer, to su djela ogromne vrijednosti, a naša je obveza da ih konačno negdje smjestimo. Grad je osigurao sredstva za galeriju koja će prema svemu sudeći biti realizirana ove godinu u vili Bedeković, nakon što se Dječji odjel knjižnice preseli na sadašnju lokaciju 'velike knjižnice' koja će biti smještena u bivšoj Varteksovoj robnoj kući - potvrdio je Čehok

Komentari

11.01.2018. 16:41h Zadnja izmjena: 11.01.2018. 16:43