galerijski centar varaždin

"Gdje istok susreće zapad" - izložba unikatnih nosivih komada povijesti

Objavljeno: 14.05.2016. 18:14

Izložba unikatnih nosivih komada povijesti, obuhvaćenih kolekcijom „Gdje Istok Susreće Zapad“, bit će otvorena u subotu, 21.svibnja u 12 sati u izložbenom prostoru Galerijskog centra Varaždin. 

Riječ je o rimskom staklu, arheološkom nalazu starom 2000 godina, pronađenom arheološkim iskapanjima na području Izraela. Umjetnici Feđa Aaron Bučić i Jasmina Kos, poštujući unikatnu priču svakog pojedinog komada, stakla su odjenuli u srebro, ponegdje boje istaknuli poludragim kamenjem te povezali u cjelinu vunom. Tako su oživjeli ogrlice koje imaju arheološku, umjetničku i materijalnu vrijednost. 

Pojam rimsko staklo odnosi se na drevno staklo proizvedeno u vrijeme Rimskog Carstva, prije dvije tisuće godina. Pronalazi se arheološkim iskapanjima na području mediteranskih zemalja, osobito današnjeg Izraela.Svaki pronađeni komad rimskog stakla obilježen je svojom poviješću uporabnog predmeta, kao i višestoljetnim prirodnim procesom, koji ga je obojio u prepoznatljive plave i zelene tonove. Propadanje stakla tijekom vremena pod zemljom, dovelo je do takozvane irizacije, stvaranja ljuskica u duginim bojama na staklenoj površini – što je jedno od prepoznatljivih obilježja rimskog stakla.

Komentari