Glas Koncila objavio novu knjigu komunikologa dr. Pavla Brajše

Objavljeno: 27.01.2012. 14:57

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Knjiga Abeceda demokratskog ponašanja je podijeljena u devet cjelina, u kojima poznati psihijatar i komunikolog dr. Pavao Brajša raspravlja kratkim, jasnim, jednostavnim, sažetim i razumljivim tekstovima o demokratskom ponašanju.

Autor progovara i o demokratizaciji nas kao osobe, naših međusobnih odnosa, našeg razgovora i razmišljanja, o karakteristikama i preduvjetima stvarne demokracije, te donosi kratki prikaz demokratskog ponašanja iz pera poznatih filozofa, piše culturenet.hr

Inače, spomenuta knjiga je nastala sabiranjem tekstova o demokraciji i našem ponašanju u njoj, koje je autor objavljivao u kolumni "Abeceda demokratskog ponašanja dr. Pavla Brajše" u tjedniku Glas Koncila.

Jednostavnim, svima pristupačnim jezikom, autor prikazuje mnoge komunikacijske mehanizme koji dovode do bolje komunikacije i dijaloga.

Istodobno svojom analizom raskrinkava mnoge „lažne dijaloge“, posebno na društvenoj i političkoj sceni, pri čemu upozorava na sve one komunikacijske stilove kojima se u svakodnevnoj, ali i javnoj komunikaciji služe nedemokrati i autokrati.

Cijelom se knjigom proteže ideja da je svrha demokratskog ponašanja učiniti život boljim i kvalitetnijim, kako sebi samima, tako i drugima s kojima živimo.

Na kraju knjige nalazi se dodatak koji služi kao kratki „memento“, tj. podsjetnik za uspješno demokratsko ponašanje, kako u javnom, tako i u privatnom životu.

O autoru:

Pavao Brajša (Zagreb, 1933.), psihijatar, psihoterapeut i komunikolog, diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Specijalizirao je neurologiju i psihijatriju i doktorirao iz područja obiteljske psihijatrije. Cijeli svoj radni vijek proveo je kao psihijatar u Varaždinu, gdje i sada živi. Kao znanstveni suradnik predaje na sveučilištima u Zagrebu, Mariboru, Varaždinu, Ljubljani i Grazu.

Osnovao je nekoliko bračnih i obiteljskih savjetovališta u Hrvatskoj. Radi kao edukator i supervizor grupnih, obiteljskih i bračnih terapeuta. Vodi komunikacijske treninge za pedagoške radnike, menadžere i ostale građane u Hrvatskoj i Sloveniji. Dosad je napisao četrdesetak knjiga.

Komentari