Glazbena škola Varaždin domaćin međunarodnih natjecanja puhača i pijanista

Objavljeno: 12.11.2014. 15:18

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Nikola Kokotec

U Glazbenoj školi u Varaždinu danas su predstavljena novoosnovana međunarodna natjecanja, koja će se u proljeće 2015. godine održati u Varaždinu.

Naime, Glazbena škola će u ožujku i travnju organizirati Međunarodno natjecanje puhača "Varaždin Woodwind&Brass" (23.3.2015.-26.3.2015) te Međunarodno natjecanje pijanista "Memorijal Jurica Murai" (22.4.2015.-25.4.2015.). Natjecanja će se održati u palači Erdödy.

- Naši učenici i profesori skupili su puno iskustva na domaćim i međunarodnim natjecanjima, natjecali su se u svakakvim uvjetima, čak i bez mogućnosti uigravanja pred nastup, tako da smo uvidjeli realnost da imamo sve preduvjete da u Varaždinu organiziramo međunarodno natjecanje - rekao je ravnatelj Glazbene škole Davor Matačić.

- Za ovakva natjecanja mora postojati određena infrastruktura koju mi imamo. Tu su dva koncertna klavira, Steinway i Fazioli, tu je prekrasna koncertna dvorana, tu je i jedna mala koncertna dvorana, sobe za uigravanje te jedan visoko motivirani, mladi kolektiv, koji je željan raditi nešto, željan doprinijeti razvoju kulturnog života grada Varaždina i sjeverozapadne Hrvatske. Tu je i razumijevanje lokalne samouprave, znači Županije kao osnivača, Grada Varaždina, privrednih subjekata. Već na prvom natjecanju imamo značajnog sponzora, zastupnika za Yamahu i koncertne klavire Bösendorfer, tvrtki Euro-Unit - napomenuo je Matačić.

Naglasio je kako puhači i pijanisti odabrani upravo zbog njihove dugogodišnje tradicije.

- Puhači imaju izrazito dugu tradiciju i mnogo nagrada. Naši bivši učenici kasnije su bili uspješni na glazbenim akademijama, a članovi su i prestižnih domaćih i svjetskih orkestara. Tu je i kulturni amaterizam koji je izrazito jak pa je na neki način to bilo i prirodno. Isto tako, klavirski je odjel u zadnjih petnaestak godina izrazito narastao, od nekoliko profesora klavira na školi danas ih imamo oko 25, jedan od najvećih klavirskih odjela smo u Hrvatskoj. Imamo i akademika Juricu Muraija, a po meni, Varaždin većeg pijanista nije imao. Koncertirao je diljem svijeta, bio je redovni profesor na zagrebačkoj muzičkoj akademiji, bavio se muzikološkim radom, bio je redovni član Akademije, ali se uvijek vraćao u Varaždin, jedan je od osnivača Varaždinskih baroknih večeri, tako da Varaždin to duguje tom čovjeku - naglasio je ravnatelj Glazbene škole.

Na predstavljanju je također istanuto kako su ova međunarodna natjecanja stavljena u kontekst varaždinske kandidature za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

- Ovi projekti velik su iskorak u našoj kandidaturi. Ovo je izuzetno kvalitetan primjer sudjelovanja svih institucija u kandidaturi za EPK, to je projekt svih nas, svih građana i ustanova - rekao je, između ostalog, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik.

U ime osnivača škole, Varaždinske županije, dožupan Alen Kišić čestitao je i zahvalio djelatnicima Glazbene škole na ideji o organizaciji natjecanja.

- Mi kao osnivači smo jako sretni da je došla jedna ovakva inicijativa, ovakva ideja i vjerujemo da će se iz te ideje razviti jedna nova tradicija iz koje ćemo dobiti jednu novu kulturnu točku u bogatoj ponudi Varaždinske županije. Glazba je dio kulture, kultura je dio identiteta, a ne trebamo govoriti kakav identitet u kulturnom smislu imamo mi u našoj županiji. Zato smo posebno sretni zbog još jednog u nizu događaja i vjerujemo da će biti još jedan kotačić koji će pomoći u tome da Varaždin dobije Europsku prijestolnicu kulture - rekao je Kišić te dodao kako su ova natjecanja važna i zbog koristi koju će donijeti Varaždinskoj županiji na drugim područjima.

- Ono što je važno i mimo samog natjecanja, što se tiče turističkog i gospodarskog dijela, je to da će ovdje biti između 200 i 300 natjecatelja u ta dva natjecanja, da će tu biti osam dana, dakle to će biti više od tisuću noćenja u varaždinskim hotelima. To će biti puno posjeta i drugim kulturnim institucijama, isto tako i Trakošćanu, Ludbregu, Lepoglavi, Varaždinskim Toplicama, svim onim turističkim i kulturnim znamenitostima koje nudi Varaždinska županija, a njih doista nije malo - naglasio je dožupan.

Natjecanja su namijenjena učenicima osnovnoškolske i srednjoškolske dobi te studentima muzičkih akademija, a prijave se primaju do 10.2.2015 za natjecanje puhača te do 10.3.2015. za natjecanje pijanista.

- Za mlade umjetnike su presudna ovakva natjecanja, koja im služe za stjecanje iskustva, koja im služe da na neki način budu prepoznati, da upoznaju druge profesore, druge ideje i da ih se podupre u njihovo daljnjem umjetničkom radu - rekao je Matačić.

Komentari