neponovljive izvedbe

FOTO: GLAZBENA ŠKOLA Veliko natjecanje Memorijal Jurica Murai okupilo je dvjestotinjak vrhunskih pijanista

Objavljeno: 24.04.2017. 15:11

Zadnja izmjena: 24.04.2017. 15:44

Foto: Luka Šalamun

Današnje službeno otvaranje velikog pijanističkog natjecanja pod nazivom Memorijal Jurica Murai nosi ime Varaždinca koji je bio akademik i profesor na akademiji u Zagrebu te koncertni pijanist koji je koncentrirao po čitavom svijetu.

Dokaz o važnosti ovog pijanističkog natjecanja je i činjenica što je natjecanje Memorijal Jurica Murai ušlo u fundaciju Alink - Argerich, koja okuplja najznačajnija i najveća pijanistička natjecanja u svijetu. Članstvo u tom klubu znači i priznanje struke, što nadilazi školsko natjecanje i prelazi u profesionalno.

Na današnjem službenom otvaranju natjecanja, prisutni su imali priliku uživati u izvedbi pijanista Luce Trabucca koji će i sutra, u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole održati samostalan koncert.

Velik broj prijavljenih natjecatelja ujedno iziskuje i detaljnu i ponešto zahtjevniju organizaciju, no Glazbena škola Varaždin uspješno svladava sve izazove. Ravnatelj Glazbene škole Varaždin, Davor Matačić ne krije zadovoljstvo odazivom natjecatelja.

- Prijavilo se 206 pijanista koji dolaze iz jedanaest održava, čak i iz Južne Koreje, Kostarike, Azerbejdžana ili pak Rusije. Jako smo zadovoljni brojem prijavljenih, digli smo kvalitetu natjecanja na jednu sasvim novu razinu.  – rekao je ravnatelj i dodao kako natjecanja ovakvog kalibra nema u blizini, a možda ni u Hrvatskoj.

Pijanisti će nastupati tokom čitavog tjedna, od jutra do mraka, a posebnost ovog natjecanja je zasigurno činjenica što je ono otvorenog tipa, pa tako svatko može doći i uživati u vrhunskim izvedbama.

Komentari