Gost iz SAD-a: Koreografa Željka Jergana oduševile “Pajdašice“ i ludbreški folkloraši

Objavljeno: 23.01.2015. 10:01

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: KUD Anka Ošpuh

Zimski praznici za članove Folklornog ansambla KUD-a „Anka Ošpuh“ Ludbreg nisu dugo potrajali. Nakon koreografija „Zo teh zelenih bregov“ i „Slavonske razglednice“ koje su premijerno izveli na Blagdanskom koncertu krajem prosinca, folkloraši već uvježbavaju nove korake...

- Imamo mnogo posla, bliži nam se jubilarni 10. Memorijalni koncert „... za tetu Miru“ i moramo dobro pripremljeni. Već nam stižu pozivi za nove nastupe. Ekipa na folkloru je odlična, posebno veseli što se interes povećao pa nam priključuju novi članovi - rekao je Milivoj Dretar, voditelj i koreograf Folklornog ansambla.

Na jednoj probi ludbreških folkloraša ovih dana iznenada se pojavio Željko Jergan, svjetski poznati folklorist, koreograf i umjetnički voditelj više folklornih grupa u Americi.

Riječ je o bivšem plesaču Ansambla Lado koji od 1986. godine živi u Sjedinjenim Državama i u potpunosti se posvetio hrvatskoj folklornoj baštini koju prenosi generacijama plesača. Autor je preko 450 koreografija, a bavi se i organizacijom festivala u Kanadi i SAD-u. Vodi škole folklora u Americi, Japanu i Tajvanu, po Europi.

Višestruko je nagrađivan za svoj umjetnički doprinos. Jergan je najprije nazočio probi pjevanja koju vodi Zdenka Knapić, a zatim je pogledao slavonske, ličke i međimurske plesove u izvedbi ludbreških folkloraša.

- U posjetu sam Varaždinu pa sam kod susreta sa svojom prijateljicom Zdenkom izrazio želju da posjetim jednu folklornu probu. Ona mi je odmah preporučila ludbreški KUD „Anka Ošpuh“. Oduševljen sam Pajdašicama, na probama pjevanja izvode dionice koje su i profesionalci izbjegavali. I plesači su dobri, sviđa mi se ta mladost i energija koja se ulaže u folklor. Pred njima je budućnost, samo treba puno vježbati i voljeti folklor. Tko zna, možda za godinu-dvije Ludbrežani dođu na neki od mojih festivala - zagonetno je rekao Željko, usput podijelivši poneki savjet folklorašima.

Komentari