„Le nozze di Figaro

Grad Varaždin pokrovitelj projekta Hrvatske operne akademije

Objavljeno: 12.08.2022. 17:51

Zadnja izmjena: 12.08.2022. 17:52

Grad Varaždin pokrovitelj je projekta Hrvatske operne akademije u sklopu kojeg će 17. i 8. kolovoza ove godine u 20 sati na Velikoj sceni HNK u Varaždinu biti izvedena opera „Le nozze di Figaro / Figarov pir“.

Hrvatska operna akademija je jedinstveni hrvatski program operne obuke koji pruža praktičnu i profesionalnu poduku mladim umjetnicima u gradu baroka i glazbe, gradu s bogatom višestoljetnom glazbenom tradicijom. Utjecaj koji glazba ima na razvoj društva kroz povijest je neizmjeran, a prava kultura bez glazbe ne može se ni zamisliti.

U Varaždinu i Varaždinskoj županiji, glazba se pokazala kao umjetnički izričaj koji je izuzetno obogatio kulturu i utjecao na razvoj kulture kao takve na cijelom području sjeverozapadne Hrvatske. Stoga ne čudi da je upravo Varaždin domaćin ovog hvalevrijednog projekta. Nastala na inicijativu talentiranih varaždinskih opernih pjevača Davida Oštreka i Lane Kos, Hrvatska operna akademija polaznicima pruža mogućnost sudjelovanja u usmjerenom ljetnom studiju za umjetničko i profesionalno napredovanje koji je prilagođen pjevačima u različitim fazama njihovog profesionalnog, vokalnog i dramskog razvoja. Projekt je realiziran pokroviteljstvom Grada Varaždina i uz suorganizatore Glazbenu školu u Varaždinu i Koncertni ured Varaždin.

Prve dane akademije sudionici su proveli u Glazbenoj školi u Varaždinu gdje su uz pomoć iskusnih mentora imali priliku sudjelovati na satovima pjevanja kod eminentnih opernih pjevača, Tamare Ivaniš, Jake Mihelača, Ene Pongrac i Davida Oštreka. Iako je ovo tek prva godina za ovaj perspektivan projekt, sudionici Hrvatske operne akademije dobit će priliku nastupiti u poznatoj operi W. A. Mozarta Le nozze di Figaro na Velikoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. Izvedbe su na rasporedu u srijedu 17. kolovoza i u četvrtak 18. kolovoza s početkom u 20.00 sati. Redatelj opere talentirani je mladi redatelj iz Austrije Taro Morikawa, dok će operom dirigirati Darijan Ivezić, ugledni dirigent s münchenskom adresom.

Izvođači opere sve su redom talentirani mladi glazbenici koje očekuje perspektivna karijera u opernim kućama diljem svijeta, Carles Pachon, Kristin Anna Gudmundsdottir, Kento Uchiyama, Hana Ilčić , Youngin Lee, Melissa Montano, Marco Cantoni, Matteo Rasić, Peter Grdadolnik, Tanya Malykh, Dorian Stipčić, Isabelle Nahrstedt.

Komentari