evo o čemu je riječ

Gradski muzej Varaždin organizira veliku tematsku izložbu, otvara se uz Dan grada

Objavljeno: 02.12.2023. 12:00

Zadnja izmjena: 02.12.2023. 12:00

Foto: Gradski muzej Varaždin

Gradski muzej Varaždin organizator je velike tematske izložbe pod nazivom 'Bistra kaplja vrednija od zlata', posvećene višestoljetnoj vinskoj kulturi i vinogradarskoj tradiciji na varaždinskom području, koja se otvara uz Dan grada Varaždina.

Izložba obuhvaća raznorodne predmete iz fundusa GMV-a kojima se predstavlja kompleksan odnos čovjeka i vina, odnosno značaj vina kroz kulturološki, ekonomski i socijalni aspekt i njegov utjecaj na društvo, religiju, slobodno vrijeme, ali i na oblikovanje raznih običaja, vjerovanja i tradicija, kao i likovnih, glazbenih i književnih umjetničkih izričaja vezanih uz uzgoj vinove loze, proizvodnju vina i njegovu konzumaciju.  

Projekt je realiziran uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH, Varaždinske županije i Grada Varaždina, kao i vlastitim sredstvima Gradskog muzeja Varaždin. Autorica stručne koncepcije je Nataša Mihinjač, kustosica u GMV-u. Izložba je postavljena za razgled do 15. rujna iduće godine, a tijekom njezina održavanja objavit će se prateći katalog, priredit će se nekoliko popratnih tematskih programa u sklopu Srijede u Muzeju, kao i organizirati edukacijske radionice.

  

Komentari