Gradskom muzeju Varaždin nagrada HMD-a za najbolje realiziranu izložbu u 2014. godini

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 19.10.2015. 19:31

Zadnja izmjena: 24.02.2016. 10:29

Foto: GMV

Izvor: Ravnatelj GMV-a Miran Bojanić Morandini

Hrvatsko muzejsko društvo dodijelilo je godišnju nagradu za najbolje realiziranu izložbu u 2014. godini Gradskom muzeju Varaždin  za izložbu “Narod u nevolji - Veliki rat na varaždinskom području“, čija je autorica Spomenka Težak...

Hrvatsko muzejsko društvo i ove je godine raspisalo javni natječaj za podnošenje prijedloga za dodjelu nagrada Hrvatskog muzejskog društva za 2014. godinu unutar 9 kategorija (za realiziranu izložbu, stalni postav, izdavački projekt, provedenu restauraciju muzejske građe, istraživački rad koji je rezultirao izložbom ili stručnom publikacijom, realizirani dokumentacijsko-informacijski program, pedagoško edukacijski program, marketinško-propagandni program i međumuzejsku suradnju).

Između 32 pristigle prijave Ocjenjivački sud u sastavu: Ante Rendić Miočević, predsjednik Ocjenjivačkog suda, Jakov Radovčić, Vesna Jurić Bulatović i Dubravka Osrečki Jakelić odlučio je nagraditi program Gradskog muzeja Varaždin.

U kategoriji za realiziranu izložbu u 2014. godini nagrada je dodjeljena autorici Spomenki Težak, za izložbu Narod u nevolji - Veliki rat na varaždinskom području.


Autorica nagrađene izložbe Spomenka Težak

Autoricu i  izložbu je na javni natječaj HMD-a  predložilo Društvo vodiča i pratitelja grada Varaždina i Varaždinske županije.
    
S obzirom na brojnost i kvalitetu pristiglih prijava, kao i činjenicu da je 2014. godina bila posvećena obilježavanju I. svjetskog rata, izrazito smo ponosni što  izložba Narod u nevolji – Veliki rat na varaždinskom području Gradskog muzeja Varaždin nosi titulu izložba godine, naglašeno je u obrazloženju HMD-a.

Svečana dodjela Godišnjih nagrada i Nagrada za životno djelo Hrvatskog muzejskog društva za 2014. godinu održat će se u Zagrebu krajem studenog ove godine.

Podsjećamo ,Gradski muzej Varaždin je u 2014. godini organizirao povijesnu izložbu pod nazivom Narod u nevolji / Veliki rat na varaždinskom području, povodom obilježavanja 100. godišnjice početka I. svjetskog rata, koja je u palači Herzer bila postavljena od 18. 6. do 2. 11. 2014. godine, a zbog interesa publike produžena je do 23. 11. 2014. godine.

Izložba je realizirana kroz nacionalni program obilježavanja 100. godišnjice početka I. svjetskog rata, uz potporu Ministarstva kulture RH te vlastitim sredstvima Muzeja i nekoliko sponzora.

Ukupno 438 eksponata iz fundusa varaždinskoga muzeja upotpunjeno je i posuđenom građom iz nekoliko hrvatskih ustanova, kao i predmetima iz više privatnih zbirki, od kojih je dio darovan Muzeju.

Izložba je obilovala novitetima u prezentaciji, ali i interpretaciji te je bila interesantna i s marketinškog aspekta.

Autorica stručne koncepcije izložbe: muzejska savjetnica u GMV-u Spomenka Težak.

Komentari