Hegel, Kant i moderna umjetnost su čisto prenemaganje?

Objavljeno: 18.02.2011. 14:15

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: Danica Pajtak

Potaknuti kroničnim nedostatkom sadržaja u našem gradu i iskrenim interesom za predavanja vezana uz filozofiju, otišli smo na uvodno predavanje Nove Akropole kojim je započeo ciklus od 12 predavanja pod nazivom "Tragovi mudrosti".

Predavanje je održao Zoran Koritnik, član udruge Nova Akropola.

- Kroz ovaj ciklus predavanja želimo pronaći tragove koje je čovječanstvo ostavilo kroz prostor i vrijeme i upoznati ljude koji su napravili velike stvari. Možemo reći da je potraga za univerzalnim vrijednostima lajt-motiv svih ovih 12 predavanja – u uvodu je rekao Koritnik.

Kao jedno od velikih postignuća čovječanstva istaknuo je umjetnost.

- Umjetnost mora biti takva da je se ne treba objašnjavati, ona mora govoriti sama za sebe. Pogledajte Mona Lisu ili Niku iz Samotrake – to su djela koja vas ostavljaju bez daha i bez teksta, a razumljiva su svima – rekao je Koritnik te istaknuo kako današnja moderna umjetnost nema ništa od univerzalnosti kao umjetnička djela koja je spomenuo.

- Moderna umjetnost je takva da vam treba katalog objašnjenja kako bi razumjeli to što ste vidjeli, a to po meni nije umjetnost – zaključio je Koritnik.

Nakon što je dao svoje viđenje umjetnosti, Koritnik se okrenuo važnosti potrage za ljudskim korijenima. Jer kako je objasnio, nećemo moći znati tko smo i kamo idemo, ako ne znamo odakle dolazimo.

Nakon što je objasnio kako ljudi nisu nastali od majmuna, Koritnik je još jednom istaknuo kako nikada ne smijemo prestati tragati za svojim porijeklom. Priznao je da ne zna ni sam odgovor na to pitanje, ali siguran je da je teorija evolucije u krivu.

Odbacivši na brzinu Darwinovo učenje Koritnik se okrenuo filozofiji.

Spomenimo da je Nova Akropola kulturna udruga koja će po riječima Zorana Koritnika u povijesti isto ostaviti trag, i to ni manje ni više - već kao filozofska škola u rangu epikurejaca ili kinika.

- Filozofija mora biti jednostavna i razumljiva – rekao je Koritnik te nastavio - Tko još čita Hegela i Kanta? Pa to nitko ne razumije! Filozofija nije tlapnja o nekim stvarima koje ne razumijemo uz pomoć riječi koje ne razumijemo. Filozofija treba govoriti o istini i prijateljstvu te kako biti sretan čovjek – to je filozofija – rekao je Koritnik, te dodao kako filozofija mora biti razumljiva čak i sedmogodišnjem djetetu.

- Ja nemam pojma o povijesti filozofije, ali već 20 godina pokušavam biti prijatelj - i to je filozofija! – zaključio je Koritnik.

Nakon što je još malo govorio o tome na koji način treba iskoristiti iskustva starih filozofa kako bi bili hrabriji, vedriji i sretniji i zadovoljniji samim sobom, Koritnik je podijelio prijavnice za ciklus predavanja za koji je potrebno izdvojiti oko 200 kuna.

I možda će u tom ciklusu biti izrečene i neke vrijedne stvari, a polaznici će možda i naučiti nešto o raznim filozofskim školama i povijesti starih civilizacija. No, ono što treba istaknuti je da se na tim predavanjim daje jedna strana i jedno viđenje povijesti, filozofije i umjetnosti s kojim se možete i ne trebate slagati.

Isto je i s religijom, pa i dalje za nju ima mnogo intereseneta.

A mnogo ih ima i za ciklus predavanja Nove Akropole, obzirom da su gotovo svi prisutni popunili prijavnice. Broj zainteresiranih očito je iznenadio i same organizatore, obzirom da nisu imali dovoljno prijavnica.

Kako bilo da bilo, sudionici ovih predavanja u narednih 12 tjedana će po riječima Zorana Koritnika "saznati još koješta".

Nama je bilo dosta. I previše.

Komentari