HNK Varaždin: "Pričaj mi o Gorkome" u nedjelju na Sceni Zvonimir Rogoz

Objavljeno: 27.01.2013. 10:23

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: hnkvz.hr

U nedjelju, 27. siječnja u 20 sati i u srijedu, 30. siječnja u 20 sati na Sceni Zvonimir Rogoz bit će izvedena predstava Pričaj mi o Gorkome.

Predstava je nastala prema dvama autobiografskim romanima Mani Gotovac, Fališ mi, koja je na scenu iznjedrila autoričinu ljubavnu priču s "čovjekom njezina života".

Predstava je praizvedena 11. listopada 2012. na sceni Zvonimir Rogoz u varaždinskom HNK. Glume Hana Hegedušić kao mlada Mani, Lela Margitić kao ostarjela Mani, dok je uloga Gorkog pripala Robertu Plemiću.

U bilješci, autorica Mani Gotovac je zapisala: "Kada je predstavljena moja prva prozna knjiga Fališ mi, zima, proljeće u Profilovoj knjižari, kazališni prijatelji su primijetili: - Pa to ti je za teatar. Hoćeš li adaptirati? - Ne pada mi ni na kraj pameti. Dosta mi je teatra, zauvijek mi je dosta teatra, odgovorila sam."

"Godinu dana kasnije našla sam se kao član žirija na festivalu Zlatni lav u Umagu. Među brojnim predstavama bila je na programu i Ljepotica iz Leenanea iz Varaždina. Odmah me sa scene zapahnula pojava dvoje mladih glumaca. Ona i On. Nisam ih prepoznala, činilo se kao da ne znam tko su, ni kako se zovu. „To su dobri glumci.“ – šapnula sam Sibili. Ali nije se radilo o tome. Ne o tome. Oni su se usuđivali riskirati na sceni kao da im život ovisi jedno o drugome. Oni su bili par."

Komentari