HNK Varaždin: Ruke po Ranku u utorak na Sceni Zvonimir Rogoz

Objavljeno: 14.04.2013. 19:21

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: HNK Varaždin

Na Sceni Zvonimir Rogoz HNK-a u Varaždinu, u utorak 16. travnja u 20 sati bit će izvedena predstava Ruke po Ranku.

Ruke po Ranku Vesne Kosec-Torjanac temeljene su na noveli Ruke Ranka Marinkovića, a motivski se dotiče i Marinkovićevih novela Mrtve duše i Zagrljaj. Predstava je praizvedena u sklopu programa obilježavanja 100. obljetnice rođenja Ranka Marinkovića (22. veljače 1913.).

U glumačkoj igri, Sunčana Zelenika Konjević, Katarina Arbanas i Goran Guksić, služeći se različitim scenskim tehnikama: sjenama, tzv. crnim teatrom, projekcijama, lutkarskom animacijom, pijeskom i dr., uz pomoć vještih ruku Petra Eldana na klaviru, pokušat će od motiva u kontemplativnom Marinkovićevu rukopisu stvoriti živu kazališnu priču.
Redatelj je Dubravko Torjanac, scenograf i autor lutaka Ivan Duić, dramaturginja Vesna Kosec-Torjanac, a skladatelj Petar Eldan.

Iako je motiv ruku prisutan u svakoj noveli Marinkovićeve zbirke Ruke (objavljene 1953), u Rukama su Lijeva i Desna autonomni likovi pomoću kojih autor postavlja epistemološka i ontološka pitanja u svom osebujnom doživljaju stvarnoga svijeta, problematizira smisao ljudske egzistencije, smisao sebe, smisao pisanja i uopće stvaranja.

Lijeva je simbol iskonskog porijekla, nježnosti, osjećajnosti, podređena Desnoj koja je forma, civilizacija, razum, Demiurg i ljudski ponos.
Raspolućenost čovjeka između stvaranja i razaranja, između humanog i degradacije ljudskog, moderna je varijacija erazmovske pohvale ljudske ludosti. Ironijskim propitivanje zbilje pomoću personaliziranih ljudskih udova pomaknuo je stvarni svijet prema svijetu groteske i apsurda...

Komentari