Hrvatska premijera drame "Ružni“ u HNK Varaždin

Objavljeno: 17.01.2012. 08:58

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: HNK Varaždin

U petak 20. siječnja, u 20 sati, na Sceni Zvonimir Rogoz Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu bit će održana hrvatska premijera drame „Ružni“ Mariusa von Mayenburga, u režiji mladog slovenskog redatelja Jerneja Kobala.

Nova predstava varaždinskog HNK upozorava na današnju bolnu opsjednutost izgledom, ljepotom i mladošću. U današnjem pojednostavljenom svijetu u kojem je sve manje prostora za osjećaje, stremljenje k istom idealu vodi do gubitka identiteta.

Marius von Mayenburg, rođen je u Münchenu 1972., a slovi za jednog od najprodornijih njemačkih autora mlađe generacije, piše Culturenet.hr

U svom tekstu Ružni tematizira tri želje, gotovo opsesije, koje danas kroje društvene događaje i sudbinu pojedinca: želju za bogatstvom i tržišnim uspjehom, želju za lijepim i mladim izgledom te želju za jedinstvenosti i individualnosti.

Postavlja pitanja karijerizma, ponosa, standardizacije i pseudoindividualnosti na prvi pogled kao glavne teme, odnosno kritiku visokog kapitalizma...

U igri se tkaju i prelijevaju prizori i različite uloge istih glumaca, a glumci Robert Plemić, Ivica Pucar, Barbara Rocco i Mitja Smiljanić, vođeni redateljem Jernejem Kobalom, s osobitim veseljem suočili su se s dramaturški izazovnim dramskim predloškom.

Inače, predstava je na repertoaru Kazališta 21., 22. te 29. siječnja, s početkom u 20 sati.


Komentari