I zvijezde Baroknih večeri imaju posebne zahtijeve: Hantaïu će prste zagrijavati kuhalom

Objavljeno: 16.09.2015. 19:00

Zadnja izmjena: 25.02.2016. 09:39

Foto: VBV

Jedna od glavnih atrakcija u programu ovogodišnjih 45. Varaždinskih baroknih večeri zasigurno će biti "Koncert pod svijećama" u crkvi Sv. Florijana u kojoj će u ponedjeljak, 21.rujna, nastupiti jedan od najistaknutijih čembalista današnjice Pierre Hantaï. Riječ je o vrhunskom umjetniku koji ima posebne zahtjeve, doznajemo od Davora Bobića, ravnatelj VBV-a...

Francuski čembalist Pierrre Hantaï postao je emotivno vezan za Bachovu glazbu već s deset godina. Zahvaljujući utjecaju Gustava Leonhardta počeo je učiti svirati čembalo, na početku sam, a kasnije ga je podučavao američki učitelj Arthur Haas. Publika u Varaždinu do sada ga nije imala priliku čuti, naglasio je maestro Davor Bobić.

- Prve koncerte imao je još kao mladi učenik, svirajući sam ili s braćom Marcom i Jérômeom. Dvije je godine studirao u Amsterdamu s Gustavom Leonhardtom koji ga je pozvao da uči i stvara pod njegovim vodstvom. Hantaï je 1985.  prvi puta trijumfirao osvojivši nagradu na međunarodnom Bach-Handel natjecanju u Belgiji te od onda osvaja impresivan broj priznanja i nagrada – kazao je Bobić dodavši kako Hantaï spomenute godine osniva komorni ansambl Le Concert Français s braćom Marcom i Jérômeom te violinistom Francoisom Fernandezom.

Poseban tretman

Pitanje je bi li ovaj umjetnik, koji iza sebe ima mnogo hvaljenih nastupa u najvećim svjetskim glazbenim središtima, prihvatio nastup na Varaždinskim baroknim večerima, ili pak bilo gdje u Hrvatskoj, da mu organizatori nisu bili kadri osigurati poseban tretman.

- Varaždin je zapravo “sretnik“ jer posjeduje čak četiri koncertna čembala. S tom činjenicom može se mjeriti jedino Zagreb. Našoj kulturnoj javnosti manje je poznato kako ovakvi vrhunski umjetnici inzistiraju na brojnim preduvjetima koje im je potrebno osigurati uoči koncerta. Hantaï tu nije izuzetak, ima duge probe i pritom zahtjeva potpuni mir i tišinu – naglasio je Bobić od kojeg doznajemo da ovoj zvijezdi Baroknih večeri organizatori tijekom sviranja čembala u crkvi Sv. Florijana moraju osigurati neprekidno zagrijavanje prstiju!

Tehnička izvedba ovog prohtjeva je veliki izazov za Hantaïjeve domaćine.

- Naš gost predložio nam je da postavimo posudu s vrućom vodom na samom ulazu sakristije, kako bi mu bila na dohvat ruke. Naime, njemu je izuzetno važno da prije sviranja čembala namakanjem u toploj vodi omekša prste i tetive. Još smo u dilemi kako to sve skupa izvesti, ali sve nade polažemo u kuhalo koje je već pripremljeno – otkriva Bobić.

Mistična atmosfera

No, Hantaï je, dodaje, inzistirao i na akustičnom prostoru te mističnoj atmosferi koja mora vladati na pozornici tijekom koncerta.

- U crkvi će publiku dočekati potpuno prigušena svjetlost, a instrument i umjetnik bit će potpuno okruženi svijećama. Posebni reflektori bit će usmjereni tako da svjetlosni snop bacaju isključivo na Hantaïja i njegove prste – ističe Bobić.  

Inače, Pierre Hantaï je surađivao s dirigentom Philippeom Herrewegheom te njegovim bivšim profesorom Gustavom Leonhardtom, te mnogim drugim glazbenicima i voditeljima ansambala, poput Françoisa Fernandeza, Marca Minkowskog i Philippea Pierlota.

- Danas Pierre Hantaï najčešće nastupa kao solist diljem svijeta. Često se pojavljuje kao gost s Jodiem Savallom. Njeove snimke Bachovih djela osigurale su mu posebna priznanja kritičara, a pogotovo djelo „Goldberg Varijacije“ koje je od malena svirao više no ijedno drugo. Na “Koncertu pod svijećama“ u Varaždinu koji počinje u 21 sat, izvest će djela J.S. Bacha, J.Ph. Rameaua, G.F. Handela i F. Cuperina – zaključio je ravnatelj VBV-a.

U nastavku, na video isječku poslušajte kako zvuči jedna od skladbi  F. Cuperina u izvođenju Pierrrea Hantaïja:

Komentari