Zemlja partner Izreal

Idući tjedan počinje sedmi po redu VAFI - Varaždin postaje centar svjetske animacije

Objavljeno: 12.04.2016. 13:22

Zadnja izmjena: 12.04.2016. 13:24

Foto: Ivan Tomašković

Za točno tjedan dana u Varaždinu počinje sedmi po redu Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih - VAFI, a tim povodom danas je održana konferencija za mediji na kojoj su predstavljeni programi festivala.

Manifestacije će se održati od 19. do 24. travnja, a organizira je udruga Filmsko-kreativni studio VANIMA, dok je ove godine zemlja partner Izrael.

- Izraelci se izuzetno pripremili s filmskom postavom u protuvrijednosti od 15.000 kuna što je sjajno. Prikazat će se tako 27 izraelskih filmova, kao i izložba fotografija i skica Jeruzalema - rekla je Sandra Malenica, programska direktorica festivala.

Prijavio se čak 871 film

Službena konkurencija i ovog VAFI-ja će zasigurno biti natprosječna jer je na VAFI pristiglo 305 filmova iz 52 zemlje u sekciji JUNIOR i 566 filmova iz 68 zemalja za SENIOR, što je ukupno 871 film.

Ove godine u žiriju su Cika Oren, Elfi Devos iz Belgije, Julijana Kučan koji će ocijeniti filmove najmlađima, dok će mališani ocijeniti filmove odraslima. U sklopu festivala na rasporedu je radionica o pikselizaciji, kao i predavanje o zvuk, a održat će ga Nikola Janković iz Beograda.

I ove godine VAFI će okupiti 80 gostiju iz Izraela, Kine, Hong Konga, Litve, Srbije, Slovenije i Moldavije i Ukrajine. Uz službeni žiri, VAFI će i ove godine imati nagradu Plavi VAFI koja se dodjeljuje filmu koji najviše promiče prava djece. Plavi VAFI dodjeljuju predstavnici Ureda pravobraniteljice za djecu i UNICEF-a hrvatske.

- Medijska kultura je važna u obrazovanju i to što radimo upotpunjava obrazovni sustav. Vrijednost takvoga djelovanja dodatno dolazi do izražaja u kontekstu ostvarivanja dječjeg prava na slobodu izražavanja, prava na pristup informacijama važnim za dobrobit djece, prava na igru i rekreaciju te na slobodno sudjelovanje - rekao je Hrvoje Selec, izvršni organizator festivala.

Brend

Projekt podupire i grad Varaždin, a gradonačelnik Habuš istaknuo je da će Varaždin idući tjedan biti centar svjetske animacije.

- Zahvaljujući VANIMA -i Varaždin će biti centar svjetske animacije. Cilj je bio da to postane svevaraždinski brend, a sve je prepoznatljiviji i grad će ga i dalje podupirati. Riječ je o festivalu koji se brendirao uz bok Špancirfestu i Baroknim večerima i želja je da se etablira kao najjači festival u cijeloj regiji - zaključio je Habuš.

 

Komentari