Hommage prvaku modernizma

Igor Zidić: U estradiziranom društvu Miljenko Stančić već 20-ak godina nije ono što jest

Objavljeno: 01.03.2016. 11:34

Zadnja izmjena: 01.03.2016. 12:15

Foto: Josip Novak

Miljenko Stančić je duh Varaždina uspio prenijeti na slikarsko platno i u budućnosti moramo razmišljati na koji način mu možemo odati još veće priznanje, istaknuli su između ostalog govornici na današnjem hommageu uz 90. obljetnicu rođenja varaždinskog majstora kista...

Skup u čast Miljenka Stančića u salonu Gradske vijećnice organizirao je Zavod za znanstveni rad HAZU, jer, kako je dobro primijetio Igor Zidić, povjesničar hrvatske umjetnosti, likovni kritičar, pjesnik i esejist, “živimo u vremenu koje je počelo brzo zaboravljati važna djela i važne ljude“.

- I ja se često pitam gdje je danas mjesto Miljenka Stančića, poglavito u društvu koje je toliko estradizirano. Iako se sve svodi na nekakav “reality show“, vrijedne stvari se neće zaboraviti, ali žalosti činjenica da već 20-ak godina Stančić nije ono što jest – naglasio je Zidić.

Obilježavanje godišnjice Stančićevog rođenja nazvao je dobrom prigodom da se prisjetimo stvari do kojih nam je stalo. Osobito Varaždincima.

- O Stančiću znamo da je tehnički perfektan, odličan crtač sentimentalno vezan uz svoj rodni grad. O njemu, pak, nije dovoljno naglašeno da je začetnik poetskog nadrealizma u hrvatskom slikarstvu. Odnosno, on je prvak našeg modernizma koji je trajan, neovisan o modi – rekao je Zdunić koji je našeg umjetnika suočio s nekoliko djela “soc-realističke prakse“.

Ambasador varaždinske kulture

Bez toga je, smatra Zidić, nemoguće razumjeti Stančića, njegov projekt bez drame, patetike i politike.

Na značajan dio Stančićevog opusa, kojeg čine vedute grada Varaždina osvrnula se prof. Mirjana Dučakijević koja s kolegama niz godina radi na njegovoj zbirci pohranjenoj u Gradskom muzeju.

- U trenutku kada se ne mogu otkupljivati njegova djela u mjeri u kojoj bismo to željeli, jer su izuzetno skupa, raditi na zbirci je velika stvar. Naime, imamo više od 2.000 hemerotečnih jedinica, fotografija i dokumenata vezanih uz njegov život i odrastanje u Varaždinu – naglasila je Dučakijević.

Sudionicima skupa obratio se i zamjenik varaždinskog župana Alen Kišić rekavši kako mu je najljepši gradski trg onaj koji nosi Stančićevo ime.

- Dobro je da se na njemu sastaju mladi koji uz kavicu usput doznaju tko je bio taj zaslužan umjetnik i neprikosnoveni ambasador varaždinske kulture – zaključio je Kišić.

Komentari