Otvoreno za sve

Izložba ‘Anne Frank – povijest za sadašnjost’ u Drugoj gimnaziji Varaždin

Objavljeno: 02.03.2016. 11:09

Zadnja izmjena: 02.03.2016. 11:10

Foto: Druga gimnazija Varaždin

Putujuća izložba "Anne Frank - povijest za sadašnjost" na tridesetak izložbenih panela otvorena je 29. veljače i može se razgledati u Drugoj varaždinskoj Gimnaziji svakog dana od 7:45 do 13 sati.

Izložba donosi brojne detalje iz života židovske djevojčice i njezine obitelji s kraja Drugog svjetskog rata, ali i aktualizira pitanje ponovne pojave nacističke ideologije u suvremenom svijetu.

Simbol Anne Frank

Djevojčica, u cijelom svijetu prepoznata kao simbol dječje žrtve holokausta, rođena je u Frankfurtu na Majni 1929. godine. Četiri godine poslije s obitelji seli u Amsterdam, nakon što u Njemačkoj na snagu stupaju protužidovski zakoni. Početkom okupacije Hitlerovih nacista, Frankovi sele u tajno skrovište, gdje Anne tijekom dvije godine piše dnevnik. U kolovozu 1944. zabilježen je zadnji zapis u dnevniku. Otkriveno je skrovište u kojem se s obitelji skrivala, petnaestogodišnja Anne umire u logoru, a jedini preživjeli član obitelji je Otto Frank, njezin otac, koji je i objavio dnevnik.

Upad slobodan za sve

Izložba je besplatna i otvorena za javnost: od 29. 02. do 20. 03. 2016. u prostorima Druge gimnazije Varaždin, Hallerova aleja 6a, gdje će se održavati i organizirani grupni posjeti za srednje i osnovne škole.

Sama izložba je ostvarena u sklopu projekta Povijest za svijest, a organizatori su Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja (HERMES) i Kuća Anne Frank iz Amsterdama.

Posjetitelje će kroz izložbu voditi posebno obučeni učenici, volonteri na izložbi.

O samoj izložbi u Hrvatskoj

Izložba je već obišla četrdesetak zemalja, a u Hrvatskoj je već bila u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Čakovcu, Daruvaru, Vrgorcu, Zadru, Puli, Labinu, Opatiji, Slavonskom Brodu, Krku i Virovitici. U Hrvatsku je dovedena u sklopu projekta „Povijest za svijest“ koji je financirala Europska unija. Izložba trenutko nastavlja putovati po Hrvatskoj uz pomoć lokalnih donacija koje je u slučaju Varaždina osigurala Druga gimnazija Varaždin koja je ujedno i ugostitelj izložbe.

Komentari